Diferenţele dintre preţul materiei prime din industria cărnii şi preţul pentru producţie sunt compensate prin modificarea reţetelor produselor comercializate, a declarat, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii Romalimenta, Sorin Minea.
„Preţul materiei prime a crescut mult, iar preţul de producţie a stagnat sau a crescut foarte puţin. Astfel producătorii fie supravieţuiesc introducând mai mulţi aditivi alimentari, fie dau faliment. Preţul cărnii a crescut cu 2%, în timp ce preţul materiei prime s-a majorat cu 15%. Nu vor fi scumpiri şi astfel tendinţa este să se umble la reţetă”, a afirmat Sorin Minea.
"Piaţa nefiscalizată -jumătate din totalul industriei"
Totodată, preşedintele Romalimenta a precizat că asupra procesatorilor există o presiune a retailerilor vizavi de menţinerea preţurilor actuale la carne. „Presiunea de la sectorul de retail este imensă şi astfel producţia este cea vitregită”, a menţionat acesta.
În acelaşi timp, preşedintele Romalimenta a subliniat faptul că statul ar pierde mai puţin dacă ar aplica o taxare mai scăzută în industria alimentară, în contextul în care piaţa nefiscalizată reprezintă aproape jumătate din totalul industriei. „În panificaţie, evaziunea fiscală la grâu reprezintă 60% din piaţă, iar din totalul industriei alimentare, piaţa neagră reprezintă 40-50%”, a declarat Sorin Minea.
Sursa: Agerpres