Fermele avicole moldoveneşti sunt pregătite să comercializeze o parte din produsele lor pe pieţele din Uniunea Europeană, în baza unui acord ce urmează a fi parafat între autorităţile de la Bruxelles şi cele de la Chişinău.
Vecinii de peste Prut speră să poată exporta carne de pui şi ouă încă din acest an, după ce o comisie de experţi va sosi în Moldova pentru a inspecta fermele avicole. Planurile ar putea fi însă date peste cap din cauza riscului de holeră aviară. La sfârşitul anului trecut au fost semnalate mai multe focare de infecţie în raioanele Cimişlia, Briceni şi Hânceşti.
Din estimările Ministerului Agriculturii reiese faptul că Republica Moldova poate livra anual în Uniunea Europeană până la 200 milioane de ouă, ceea ce reprezintă aproape un sfert din totalul producţiei interne. În prezent, în gospodăriile din Moldova sunt aproape 20 milioane de păsări domestice.
Costul de producţie în acest sector este relativ mic în Republica Moldova, din cauza standardelor sociale de viaţă scăzute. Prezenţa pe pieţele externe ar putea creşte chiar şi de şase ori profiturile companiilor. Comunitatea Statelor Independente şi ţările din Orientul Mijlociu sunt principalii parteneri comerciali ai Chişinăului.
Din 2008, prin Regimul Preferinţelor Comerciale Autonome, Republicii Moldova i-a fost acordat accesul la pieţele Uniunii Europene în condiţii speciale. Astfel, în 2012, Moldova va putea exporta în spaţiul comunitar o cantitate de 180 mii hectolitri de vin, fără a fi percepute taxe suplimentare, iar contingentele tarifare anuale scutite de taxe vamale pentru orz, porumb şi grâu au fost mărite cu 5.000 de tone pe an pentru perioada 2013-2015.
Regimul Preferinţelor Comerciale Autonome oferă autorităţilor de la Chişinău oportunităţi consistente de export, inclusiv pentru potenţialul neutilizat de exporturi de carne de vită şi produse lactate. Totodată, UE sprijină Republica Moldova în eforturile acesteia de a îndeplini cerinţele europene cu privire la sistemul de sănătate publică, astfel încât aceste produse să poată fi exportate în UE.