Ultimele săptămâni au arătat cât de fragilă este imaginea ago-industriei romaneşti. Din cauza unor zvonuri (neconfirmate de autorităţile sanitar-veterinare din statele europene, însă preluate intens de media) producătorii agricoli şi procesatorii români sunt în situaţia de a pierde contracte de zeci de milioane de euro pentru acest an, se arată într-un comunicat al Federaţiei Producătorilor Agricoli PROAGRO.
Potrivit documentului, vânzările de carne de cal şi vită tranşată pe piaţa europeană au scăzut, practic, la zero. Pierderile acestui sector pot fi de 30 de milioane de euro până la sfârşitul anului în curs. Este echivalentul costurilor construcţiei a zece fabrici moderne de procesare a cărnii de dimensiuni medii.
“Scandalurile recente din piaţa laptelui şi a cărnii de pasăre ne fac sa ne întrebăm, legitim, care va fi următorul produs pe listă. Considerăm ca s-a ajuns la o situaţie inacceptabilă, în care orice zvon preluat şi exagerat dezvoltat poate determina pierderi incalculabile pentru agricultori, procesatori şi comercianţi”, susţin reprezentanţii PRO AGRO.
Aceştia consideră, pe de alta parte, că este inacceptabil faptul ca informaţii confidenţiale legate de anchete aflate în desfăşurare ale autorităţii sanitar-veterinare ajung ştiri de presă. “Chemăm reprezentanţii media, dar şi pe cei guvernamentali la responsabilitate publică în legătură cu gestionarea acestor informaţii. Apreciem corecta activitatea autorităţii sanitar-veterinare şi considerăm utile controalele efectuate în piaţa produselor agro- alimentare. Înţelegem că rezultatele acestor controale sa fie prezentate presei atunci când există o imagine completă asupra situaţiei şi suntem solidari cu metoda autorităţii de a nu prezenta rezultate parţiale care pot deruta consumatorii şi trimite în faliment producători, procesatori sau comercianţi oneşti. Atragem atenţia că nu producţia controlată desfăşurată în unităţi conforme cu legislaţia europeană este cea cu grad de risc pentru consumatori, ci aceea care provine din piaţa nefiscalizată, care scapă oricărui control. Este şi responsabilitatea consumatorului atunci când cumpără produse din piaţa agro-alimentară nefiscalizată şi astfel, întreţine această piaţă”, susţine Federaţia în comunicatul citat.