Exporturile comunitare de carne de porc au înregistrat o creştere de peste 20 procente în 2011, comparativ cu anul precedent, în timp ce importurile au scăzut cu aproximativ 15 la sută.
Cel mai mare volum de carne de porc a fost importat din Elveţia (15.929 tone), urmată de Chile (8.186 tone) şi Statele Unite ale Americii (5.559 tone). Valoarea importurilor de carne de porc a totalizat peste 43,4 milioane euro în 2011.
În schimb, exporturile UE au înregistrat o creştere de 20,5%, ajungându-se la un volum de 2,96 milioane tone de carne de porc. Cea mai mare cantitate (788.788 tone) a fost livrată în Rusia, în timp ce Hong Kong a achiziţionat 509.979 tone, iar China 362.687 tone. Valoarea totală a exporturilor europene de carne de porc s-a ridicat la aproximativ 4,6 miliarde euro.
La începutul lunii decembrie, România a obţinut din nou dreptul de a exporta carne şi produse procesate din carne de porc în Uniunea Europeană şi în ţările terţe. Livrările fuseseră interzise în anul 2003, întrucât România folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, la 1 mai 2011, România înregistra un efectiv de aproape 4,6 milioane de porci. În fermele mari sunt crescuţi în jur de 1,4 milioane de capete.