Odată cu obţinerea acordului Comisiei Europene de a relua exporturile de carne de porc pe piaţa comunitară, potenţialul de export al României ar putea fi de cel puţin 100.000 de tone carne de porc, a declarat, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără.
„Obţinerea acordului de a relua exporturile de carne de porc aduce un beneficiu nu numai crescătorilor de animale din România ci şi procesatorilor pentru că vor putea cumpăra carne de porc pe piaţa internă pentru procesare şi vor putea ieşi cu produse la export. De asemenea, va exista un impact deosebit şi asupra consumului de cereale şi pentru dezvoltarea abatoarelor. Consider că România va putea exporta într-o primă etapă în jur de 100.000 tone”, a precizat Tabără.
Carnea de porc din România va putea lua calea exportului din 2012
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş, a anunţat că România va putea exporta carne de porc în ţările Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2012, în urma deciziei aprobate marţi în unanimitate de statele membre.
„În urma raportului prezentat de Autoritatea Veterinară am obţinut acordul statelor membre în Comitetul Veterinar Permanent de a relua exporturile de carne de porc în ţările comunitare, începând cu 1 ianuarie 2012. Sperăm ca până la sfârşitul anului decizia să fie publicată în Jurnalul oficial al Comisiei Europene”, a precizat Radu Roatiş, citat de Agerpres.
Ridicarea acestei bariere comerciale impuse României din cauza pestei porcine ar putea aduce, în primul an de export, între 600 de milioane şi un miliard de euro, potrivit aprecierilor făcute de reprezentanţii industriei autohtone a cărnii.
Până la această dată, mai multe ferme din vestul ţării, respectiv din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad şi Bihor, au solicitat ieşirea pe piaţa comunitară cu carne de porc.
sursa: Agerpres