Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a avut în cursul după-amiezii discuţii şi cu asociaţiile profesionale din industria cărnii de porc şi a celei de pasăre.
Conform participanţiilor la această întâlnire, un punct important al discuţiilor a fost reprezentat de trecerea în revistă a problemelor procesatorilor din cele două industrii, alături de identificarea primelor soluţii.
Alex Jurconi, vicepreşedinte al Patronatului Român al Cărnii de Porc, a declarat la finalul întâlnirii: „Asociaţiile profesionale din sectorul creşterii porcului şi industria procesatoare a cărnii au venit la Minister pe o cale cunoscută pentru a ridica aceleaşi probleme care constrituie capul de afiş al fiecărei zile de afaceri din viaţa noastră. Principala problemă o constituie asigurarea măsurilor de suport pentru sectorul creşterii porcului. Aceeaşi problemă o au şi colegii din sectorul creşterii păsărilor. Este important să continuăm măsurile de ajutor de stat sub forma unor plăţi făcute direct din Programul naţional de dezvoltare rurală. Şi aici au fost discuţii punctiforme tehnice cunoscute pe care ni le asumăm reciproc. Este un bun calendar de lucru, oameni care lucrează în grupul de experţi. Intenţionăm să continuăm în stil organizat şi deschis şi transparent acest proces până când ducem la bun sfârşit. Al doilea subiect important a fost cel legat de politica fiscală în agricultură şi în special în industria alimentară. Ne pasionează şi ne preocupă în mod fundamental proiectul de reducere al TVA-ului. Susţinem un TVA de 9%. Suntem pregătiţi să punem la dispoziţia administraţiei române a unor studii din care să rezulte reducerea justificată a TVA-ului fără modificarea condiţiilor de încasare bugetară, ba chiar dimpotrivă considerăm că va creşte baza de impozitare. În al treilea rând contăm pe un bun ansamblu de relaţii instituţionale între Minister, ANAF, Ministerul de Finanţe, Autoritatea Sanitar veterinară şi protecţia consumatorilor. În al patrulea rând, intenţionăm ca prin orice cale să ne promovăm produsele pe pieţele terţe, să eliminăm orice barieră netarifară. Vrem să putem face comerţ cu carnea de porc, cu produsele din carne, vrem să exportăm în alte ţări, în Statele Unite, în China, în Rusia. Vrem să facem ce ştim mai bine, să dăm oamenilor alimente de calitate din carnea de porc”.
În acest moment principalele bariere pentru comercializarea cărnii de porc sunt sanitar veterinare şi ţin de interzicerea comercializării cărnii de porc în interiorul UE din motive care ţin de o zonă mai veche – pesta porcină clasică. „În acest moment s-a făcut un prim pas şi există deschidere pe piaţa europeană pentru un număr de procesatori şi producători români asociaţi în sistemul canalizat. Urmează să desfiinţăm prin măsuri concrete toate aceste bariere netarifare pentru a putea avea acces la pieţe”, a încheiat Jurconi.