România este optimistă şi aşteaptă o decizie pozitivă din partea Comisiei Europene pentru reluarea exporturilor intra-comunitare de carne de porc din toamna acestui an.
Până în acest moment, exporturile au fost sistate din cauza pestei porcine. „Cred că ne putem aştepta la o decizie favorabilă din toamna acestui an pentru reluarea exporturilor intra-comunitare de carne de porc. Voi mai avea întâlniri cu comisarul european pentru siguranţa alimentelor, John Dalli, dar aştept o soluţie favorabilă”, a spus ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, aflat la reuniunea informală din Polonia a miniştrilor agriculturii din UE (AGRIFISH).
Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură, a precizat că, deşi producătorii români şi Autoritatea Veterinară Naţională (ANSVSA) au o parte din vină, a discutat cu comisarul european pentru concurenţă, John Dalli, care va sprijini eforturile României de a se conforma reglementărilor europene în acest domeniu. „ANSVSA şi crescătorii sunt şi ei responsabili pentru acest lucru, iar România va trebui să aplice cerinţele Uniunii. Am avut discuţii cu comisarul John Dalli şi m-a asigurat de sprijinul său”, a spus Dacian Cioloş.
România urmăreşte reluarea exporturilor de carne de porc şi către pieţele terţe
„Mă voi întâlni cu ministrul rus al agriculturii la Moscova, pe 2 octombrie, pentru a discuta despre relansarea exporturilor de carne de porc către Rusia, o piaţă importantă, mai ales că din iulie au fost reluate exporturile de carne de pasăre din România către Federaţia Rusă”, a explicat Valeriu Tabără.
Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise pe piaţa Uniunii Europene din anul 2003, întrucât România folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor.
În anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească, până la 31 decembrie 2009, interdicţia impusă firmelor româneşti privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control. În decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală a aprobat includerea României în anexa III a Deciziei 2008/855, ceea ce permitea unităţilor de procesare a cărnii de porc din România să iasă pe piaţa comuniatră cu produse din carne provenită din zonele europene oficial libere de pesta porcină clasică.
Ulterior, România a solicitat Comisiei Europene, la cererea producătorilor români, includerea în anexa II a Deciziei 2008/855. Această decizie ar permite şi comerţul cu carne şi produse din carne de porc produse în România, deschizând producătorilor români perspective favorabile pentru a-şi comercializa produsele pe piaţa europeană.
Includerea României în anexa II a Deciziei 2008/855 este esenţială, deoarece se poate solicita ulterior înscrierea în Anexa I a Directivei, ce va permite liberalizarea totală, inclusiv posibilitatea comercializării porcinelor vii pe piaţa europeană.
Lipsa exporturilor de carne de porc a redus efectivele de porcine
Potrivit ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, lipsa exporturilor de carne de porc a redus efectivele de porcine cu peste două milioane de capete, în mai puţin de 10 ani, până la un nivel de 5,387 milioane capete.
Ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007, în judeţul Timiş (vest), la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificaţi peste 50.000 de porci. În prezent, în România sunt crescuţi 5,3 milioane de porci în ferme mari şi în gospodării ale populaţiei, din care numai 1,4 milioane în exploataţii profesionale.
Sursa: Agerpres