Peste 350 milioane euro s-au cheltuit anul trecut pe porcii şi carnea de porc aduse din străinătate, carnea de porc fiind principalul produs agro-alimentar importat de România.
Din cauza faptului că România nu-şi poate asigura necesarul intern, mai ales pentru industria alimentară, este nevoie de carne din import. Aşadar, potrivit balanţei comerciale pe anul 2010, România a importat peste 230 mii de tone de porci şi carne de porc (33 mii tone porci vii şi aproape 200 mii tone carne proaspătă, congelată sau refrigerată).
"Este normal să importăm"
Întreaga cantitate a fost adusă din state ale Uniunii Europene. Valoarea importurilor de porci şi carne de porc de anul trecut se ridică la peste 350 milioane euro. „Este normal să importăm. Există o piaţă, trebuie să funcţioneze. Problema este ca eu să fiu pe plus, să nu am importuri mai mari decât exporturi”, a spus ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
În cazul cărnii de porc nu se aplică acest procedeu însă, pentru că importurile au depăşit 230.000 tone, iar exporturile nu au atins nici 4.000 tone. Cu toate acestea, importurile nu au depăşit cantitatea obţinută de fermierii români, producţia autohtonă ridicându-se la aproximativ 400 mii tone.
Sursa: capital.ro