Pentru a putea obţine acordul de a exporta pe piaţa comunitară carne de porc produsă în fermele autohtone, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va prezenta Comisiei Europene, în zilele de 7 şi 8 noiembrie 2011, un raport intermediar referitor la stadiul supravegherii animalelor în ceea ce priveşte pesta porcină clasică.
„Raportul intermediar privind posibilitatea punerii în comerţul comunitar a cărnii de porc obţinută în fermele din România va fi prezentat Comisiei Europene, în zilele de 7 şi 8 noiembrie, iar cel final la sfârşitul lunii noiembrie. Astfel, în luna decembrie a acestui an, va putea fi prezentată poziţia României şi se va solicita, totodată, votul statelor membre. Noi suntem convinşi că vom obţine acest acord”, a declarat, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş.
Raportul cuprinde rezultatele analizelor efectuate în octombrie
Raportul intermediar va cuprinde toate analizele făcute de medicii veterinari în octombrie, de la animalele din fermele care au solicitat exportul pe piaţa comunitară, din zonele apropiate acestora, dar şi din gospodăriile populaţiei.
„Vom merge cu toate probele prelevate, cu buletinele de analiză, în primul rând din fermele care au solicitat exportul, dar şi din gospodăriile populaţiilor din jurul fermelor şi din exploataţiile comerciale. Noi facem această supraveghere la nivelul întregii ţări, nu doar în judeţele unde sunt fermele care au solicitat acordul pentru export, pentru că la anul vrem să aducem dovezi Comisiei Europene în privinţa circulaţiei virusului pestei porcine, iar decizia de reluare a exportului să vizeze toată ţara”, a explicat Roatiş, citat de Agerpres.
Până la această dată, mai multe ferme din vestul ţării, respectiv din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad şi Bihor, au solicitat ieşirea pe piaţa comunitară cu carne de porc.
S-au recoltat probe de la porcine din întreaga ţară
Radu Roatiş a subliniat că această supraveghere implică un efort uriaş al resurselor umane, pentru că se fac prelevări de sânge ale animalelor din întreaga ţară.
Fondurile necesare acestor acţiuni ale medicilor veterinari fac parte din Programul Naţional Strategic, iar România a obţinut o cofinanţare de la Comisia Europeană pentru acest lucru.
În ceea ce priveşte discuţiile pe care ar urma să le aibă săptămâna viitoare ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, cu comisarul european pentru sănătate şi politica consumatorului, John Dali, şeful ANSVSA consideră că astfel de discuţii nu pot avea loc „decât în baza unor argumente tehnice”.
Totodată, şeful ANSVSA a solicitat autorităţilor locale o implicare mai mare în autorizarea târgurilor de porci.
„Este important să aducem la cunoştinţa celor interesaţi faptul că mişcarea animalelor şi activitatea de prelevare a probelor se face în contextul deschiderii târgurilor de porci. Facem un apel către autorităţile locale să se implice mai mult în autorizarea acestor târguri pentru că a început să crească numărul de porcine, iar eforturile financiare pe care trebuie să le facă administraţiile locale nu sunt enorme şi aduc numai beneficii. Direcţiile veterinare sunt pregătite”, a mai adăugat preşedintele ANSVSA.
sursa: Agerpres