Începând cu 1 decembrie 2012, ţăranii români îşi pot vinde porcii crescuţi în gospodării şi în abatoarele autorizate sanitar veterinar, nu numai în târguri şi oboare, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ţurcanu.
“După cinci ani de aşteptări, ţăranii români care cresc porci în gospodăriile proprii îşi pot vinde animalele nu numai în târguri şi oboare ci şi în abatoarele autorizate sanitar veterinar. Prin apariţia Ordinului 67 din noiembrie, legiferăm în primul rând circulaţia porcului, printr-un dublu control, pentru a preveni apariţia anumitor boli pe teritoriul României. Avem o verificare a porcilor în gospodăriile populaţiei efectuată de către medicul concesionar de liberă practică şi o alta făcută de către medicul din obor sau din abator. Practic, într-o singură zi, porcii sunt verificaţi de două ori şi avem o mişcare controlată”, a precizat Ţurcanu.
Acesta susţine că, din 2007, de când a fost interzisă circulaţia porcilor pe teritoriul României, numărul porcilor crescuţi în gospodăriile populaţiei s-au redus la jumătate, iar piaţa neagră a continuat să se dezvolte.
Prin Ordinul 67 din data de 16 noiembrie 2012 au fost create noi posibilităţi de valorificare a producţiei şi de încurajare a activităţii de creştere a animalelor. Potrivit documentului, mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar. În cazul exploataţiilor din gospodăriile proprii, mişcarea suinelor vii către unităţile de sacrificare trebuie însoţită de certificatul de sănătate, emis de medicul veterinar de liberă practică împuternicit care îndrumă proprietarul de animale pentru completarea documentului privind informaţiile pentru lanţul alimentar.
Potrivit datelor ANSVSA, în România există 145 de abatoare autorizate din care 119 sunt pentru sacrificarea porcinelor, iar în exploataţiile comerciale din România sunt crescuţi la ora actuală în jur de două milioane de porci.