În ultima perioadă preţul ouălor a crescut condiderabil, atingând o valoare record în supermarketuri, de la 0,5 - 0,6 lei pe bucată, la un leu şi chiar 1,2 lei pe bucată.
Chiar dacă piaţa ouălor se va regla la mijlocul lunii martie din punct de vedere al ofertei, deoarece va intra pe piaţa liberă producţia de ouă din gospodăriile ţărăneşti, preţurile nu vor scădea în marile lanţuri de magazine, estimează Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).
„Lipsa ouălor de pe piaţa internă este cauzată de schimbarea cuştilor pentru găinile ouătoare la nivelul întregii Uniuni Europene. Acest lucru a adus o creştere a preţurilor la ouăle din import, dar şi din producţia internă pentru că aceasta asigură în perioada de iarnă doar aproximativ 75% din consumul lunar. Dacă la începutul anului producătorii interni vindeau ouăle la poarta fermei cu 0,35 - 0,40 lei bucata, fără TVA, acum preţul este cu aproape 40% mai mare, respectiv de 0,50 - 0,55 lei pe bucată, fără TVA. Consider că după 15-20 martie piaţa se va regla, deoarece apare oferta din gospodăriile ţărăneşti şi scad vânzările pentru ouăle produse în fermele industriale”, a declarat preşedintele UCPR, Ilie Van.
Preţul oului scade la producător, dar rămâne dublu pe raft
Potrivit preşedintelui UCPR, după reglarea pieţei, preţurile ouălor vor scădea la producători, nu la nivelul celor înregistrate la începutul anului, dar vor fi în mod sigur mai mici decât în prezent, dar nu şi în supermarketuri.
„Producătorii nu au dublat preţurile la ouă, în ciuda unei oferte scăzute din piaţă şi a investiţiilor făcute în sistemul de creştere. Supermarketurile au profitat însă de oferta scăzută şi au dublat preţurile. Sunt convins că preţurile la ouă în supermarketuri nu vor scădea, pentru că aşa s-a mai întâmplat şi cu alte produse alimentare, chiar dacă producătorii le vor reduce la poarta fermei. Din păcate, autorităţile nu pot face mare lucru în acest sens pentru că nu avem legislaţie”, a explicat Ilie Van.
În prezent, în România există circa 150-200 de producători de ouă, dintre care 35 mari, ce realizează 85% din producţie. Producţia anuală de ouă se ridică la aproximativ 1,36 de miliarde bucăţi.
UCPR estimează valoarea pieţei avicole din România la peste un miliard de euro.
sursa: Agerpres