Din cauza iernii prelungite şi a costurilor mari de creştere a oilor şi mieilor, dat fiind faptul că încă nu există vegetaţie suficientă pentru păşunat, crescătorii de ovine vor mări preţurile atât la carnea de miel cât şi la brânză.
“Cei peste 100.000 de oieri din România intenţionează să scumpească carnea de miel la carcasă, la preţul de 30 de lei, de Paşti, însă iau în calcul să vândă mieii şi cu 25 de lei kilogramul şi brânza cu 20 de lei kilogramul, din cauza puterii de cumpărare scăzute a românilor”, a anunţat Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România.
Potrivit acestuia, preţurile ar fi putut fi mai mari, însă puterea de cumpărarea a românilor este una destul de redusă. “Crescătorii ţin oile pe stabulaţie, pentru că nu este vegetaţie, costurile pentru iernat au fost ridicate, Cu un preţ undeva la 30 de lei kilogramul, nu ne-am acoperi costurile, dar trebuie să ţinem cont şi de puterea de cumpărare a populaţiei şi dacă vrem să vindem, va trebui să ne adaptăm pieţei. Nu putem estima, pentru că piaţa reglează preţurile. Noi acolo ne gândim să vindem, la 30 de lei, dar s-ar putea să vindem şi cu 25 de lei (kilogramul de carne de miel la carcasă n.r.)”, a precizat Marcel Andrei.
Despre brânza de oaie, acesta a spus că cel mai probabil va costa 20 de lei kilogramul. “La brânză nu o să difere mult preţul faţă de anul trecut, pentru că produsele noastre sunt perisabile şi cu care nu ne putem juca. În jur la 20 de lei o să fie preţul”, a spus Marcel Andrei.
Crescătorii de oi şi capre din România s-au întâlnit vineri la Sibiu cu ministrul Agriculturii pentru a-şi rezolva problemele, principalele nemulţumiri fiind legate de păşunile pe care pasc oile altor crescători, nu cei din localităţile respective şi faptul că vânătorii au ajuns să împuşte din greşeală, câini ciobăneşti care păzesc turmele. Sursa: Agerpres