Deţinătorii lanţului de magazine TE-RA, unde se găsesc şi produse alimentare tradiţionale, au trecut de la comerţ la producţie. Noua unitate de producţie TE-RA s-a deschis pe 10 august, în incinta Parcului Industrial Craiova.
Cu o investiţie de un milion de euro, sumă provenită din surse proprii şi credite bancare, doi craioveni s-au gândit să îmbine comerţul cu producţia în domeniul alimentar.
Ideea de a se axa pe producţie a venit chiar pe timpul crizei, după ce administratorii au observat faptul că clienţii şi-au schimbat puţin obiceiurile alimentare. „Ideea de a ne face fabrica noastră ne-a venit după ce am văzut că oamenii şi-au limitat consumul. Acum, ei cumpără puţin şi bun şi vor produse sigure, de calitate, care să conţină carne în proporţie cât mai mare”, a explicat Daniela Veleanu, proprietar al TE-RA.
Produsele sunt fabricate după reţete tradiţionale din anii ’70
Pastramă, muşchi ţigănesc, muşchi file, cârnaţi olteneşti sau trandafir, salamuri tradiţionale, crenvurşti şi alte produse cu 70% carne - sunt doar câteva dintre sortimentele naturale care se vor fabrica în unitatea din Parcul Industrial Craiova. Produsele au termen de valabilitate doar şapte zile şi sunt doar fierte şi afumate natural în afumătorile fabricii, susţin proprietarii afacerii.
Capacitatea maximă a fabricii este de două tone de mezeluri pe zi, pe motiv că „la o producţie mai mică, şi calitatea produselor poate fi foarte bine controlată”, a precizat Daniela Veleanu. Unitatea de producţie va aproviziona, în prima fază, magazinele TE-RA din oraş. Utilajele au fost aduse din Germania, iar zilele trecute, un tehnolog neamţ s-a aflat la Craiova pentru a experimenta în fabrică reţete de mezeluri germane.
Materia primă: doar din România
Carnea de porc şi de pui necesară pentru produsele fabricii TE-RA este adusă de pe piaţa internă, de la abatoare din Timişoara, Vâlcea şi chiar din Craiova. „Am încercat să aducem materia primă şi de la import, dar nu ne-a plăcut”, a spus Veleanu. Condimentele şi ingredientele care se adaugă sunt luate tot din România.
Cea mai mare nemulţumire a celor care conduc compania din categoria celor mijlocii este faptul că în România există TVA de 24%, mult prea mare pentru puterile românilor şi ale firmelor care activează aici. „Cea mai mare nemulţumire a noastră este TVA-ul crescut, care rostogoleşte în preţ costurile, şi din cauza faptului că există şi intermediari (distribuitori) care trebuie să-şi pună şi ei adaosul lor comercial şi TVA, apar preţuri mai mari la consumator”, a precizat Veleanu.
Sursa:gazetadesud.ro