Ca urmare a reclamaţiilor consumatorilor, cât şi a altor informaţii provenite din mass media, timp de o săptămână în luna trecută, s-a desfăşurat un control de verificare a conformităţii preparatelor din carne existente la comercializare.
Acţiunea a avut loc pe raza judeţelor în care funcţionează filiale ale „Laboratorului Larex”, pentru prelevarea de probe şi analizarea acestora.
„Preparatele din carne reprezintă produsele cu ponderea cea mai mare a reclamaţiilor consumatorilor de pe piaţa produselor alimentare, iar procentul ridicat de operatori economici depistaţi cu abateri (88%), în urma acestui control, ne obligă să extindem verificările, atât la nivelul altor judeţe, cât şi pentru a urmări dacă neconformităţile constatate până acum la aceste produse au fost remediate”, declarat Constantin Cerbulescu, şeful ANPC.
Astfel, au fost controlaţi 158 operatori economici, constatându-se abateri la 139 (88%) şi a fost verificată o cantitate de 5.600 kg preparate din carne, din care 2.300 kg (41%) nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.
De asemenea, inspectorii Proteceţiei Consumatorilor au prelevat 63 eşantioane de preparate din carne, constatându-se, în urma analizelor de laborator, că 43% nu respectau legislaţia în domeniu. În aceste condiţii, s-au dispus următoarele măsuri:
¤ oprirea definitivă si retragerea de la comercializare a 152 kg preparate din carne, în valoare de 2.900 lei, improprii consumului uman (produse alterate, cu data durabilităţii minimale depaşită) sau care afectau interesul economic al consumatorilor;
¤ oprirea temporară de la comercializare a cca. 1.750 kg preparate din carne, în valoare de 23.300 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate;
¤ aplicarea a 159 sancţiuni contravenţionale, dintre care 110 amenzi, în valoare de 437.500 lei.
Principalele abateri constatate:
¤ Comercializarea preparatelor din carne ce prezentau caracteristici organoleptice şi fizico-chimice neconforme:
- Salam Frantuzesc Extra care prezenta mucegai pe membrana produsului;
- “Cârnaţi Pleşcoi oaie” cu suprafaţa lipicioasă, aspect de vechi, miros necaracteristic;
- “Salam Delicates cu paprika” – prezenta aspect neconform, având stratul de mucegai de cultură depreciat pe zone întinse.
¤ Comercializarea de preparate din carne ce prezentau neincadrarea în conţinutul minim de proteine totale, cu proporţii cuprinse între 2% si 24% (Parizer, Cremwurşti, Salam de vară);
¤ Comercializarea de preparate din carne ce prezentau conţinutul de umiditate depăşit faţă (Salam de vară, Salam Victoria, Cârnaţi Cabanos).
Depăşirea limitelor de umiditate determină:
- dezechilibrarea compoziţiei produsului;
- favorizarea accentuării perisabilităţii microbiologice a produsului cu riscul alterării acestuia;
- reducerea perioadei de menţinere a caracteristicilor de calitate originale ale produsului;
- afectarea interesului economic al consumatorilor, aceştia cumpărând „apa” în loc de cantitatea corespunzătoare de preparate din carne.
¤ Nerespectarea procesului tehnologic şi încadrarea produselor în altă grupă decât cea reglementată prin lege, cu utilizarea nepermisă a denumirilor unor de sortimente de produse din carne recunoscute şi preferate de consumatori:
- Cârnaţi Cabanos erau încadraţi, conform declaraţiei de pe etichetă, la produsele din carne fierte şi afumate, contrar prevederilor legale, unde pentru denumirea de“cârnaţi Cabanos”. tratamentul termic trebuia sa fie “fiert şi dublu afumat”;
- Salam de vară care prezenta înscris pe etichetă „produs fiert şi afumat” în loc de „produs fiert şi dublu afumat”, contrar prevederilor legale;
- Producătorul nu specifică pe eticheta produsului „cârnat Cabanos” faptul că este dublu afumat, menţionandu-se „produs fiert şi afumat”, deşi acesta era „produs fiert şi dublu afumat”;
- Cabanos din carne de curcan care prezinta în lista ingredientelor înscris piept şi pulpă de curcan, contrar prevederilor legale în care se precizează „La fabricarea cârnaţilor Cabanos se va utiliza carne de porc, vita şi slănină”.
¤ Comercializarea de preparate din carne ce prezentau data durabilităţii minimale depăşită faţă de cea stabilită de producatori putând prezenta un posibil pericol pentru consumatori, situaţie constatată în 67% dintre judeţele în care s-a desfăşurat controlul.
¤ De asemenea, 21% din cantitatea de preparate din carne controlata prezenta abateri de la prevederile legale privind informarea consumatorilor.
¤ Utilizarea de denumiri care induc în eroare consumatorii asupra naturii reale a produsului:
- produs comercializat sub denumirea improprie de Parizer de curcan, un sortiment care, conform ingredientelor declarate, conţine emulsie de şorici şi slănina de porc;
- sortimentul Salam de vară popular care, ca aspect şi prezentare putea fi confundat cu Salamul de vară;
- cremwurşti de curcan avănd sigla „doar ce e mai bun pentru micuţul tău”.
Denumirea produsului este neadecvată, întrucat, conform ingredientelor declarate, acest sortiment conţinea 60% carne porc şi 15 % carne de curcan.
¤ Înscrierea eronată a aditivilor în lista ingredientelor:
- comercializau salam Victoria si salam Turist la care nu se înscria denumirea sau codul numeric la aditivii din grupele stabilizatori, conservanţi, antioxidanţi;
- salam de vară şi salam Ardelenesc, la care nu exista înscrisă denumirea categoriei, în cazul aditivilor, difosfaţii, polifosfaţii, glutamatul monosodic, acidul ascorbic;
- cremwuştii din piept de pui Gurmandia nu aveau înscrisă denumirea categoriei ingredientului « carmin »;
- preparate din carne feliate ambalate în vid pe care erau aplicate etichete, în care nu era inscris numele specific sau codul numeric CE pentru aditivii antioxidant şi conservant;
¤ Utilizarea de afirmaţii care nu au putut fi probate:
- preparate din carne provenite din producţie proprie pe care se înscria „produs tradiţional”, fără a se face dovada în acest sens;
- cârnaţi, pastramă şi Kaizer comercializate sub denumirea de “produse naturale”, pentru care nu s-au putut prezenta documentele care să ateste autenticitatea denumirilor adoptate la vânzare;
- preparatul „Cârnaţi bio la grătar”, sub forma de semipreparat congelat, neetichetat, pentru care nu s-au putut prezenta documente care să ateste legalitatea utilizării menţiunii BIO.
¤ Lipsa menţionării tipului de membrană utilizată la diferite preparate din carne
¤ Lipsa înscrierii condiţiilor de depozitare:
- şunculiţă ţărănească;
- şuncă afumată.
¤ Lipsa înscrierii cantităţii nete:
- preparatele din carne preambalate în vid, respectiv, ceafă afumată, şunculiţă ţărănească, muşchi file afumat, pastramă porc şi kaiser.
¤ Nerespectarea condiţiilor de depozitare şi comercializare a produselor
- schimbarea stării termice a produsului denumit „ Cârnaţi BIO” din refrigerat în congelat;
- lipsa urmăririi temperaturilor prin termograme sau necompletarea la zi a acestora.
¤ Lipsa indicării concomitente a preţului de vânzare şi a preţului pe kg
Alte abateri:
- mijloace de măsurare neverificate metrologic, cu repercusiuni asupra intereselor economice ale consumatorilor.
Sfaturi pentru consumatori:
- La cumpărarea produselor din carne acordaţi atenţie deosebită la aspectul produsului, atât exterior, cât şi în secţiune, dacă este posibil;
- Nu achiziţionati produsele la care suprafaţa este mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, consistenţă nespecifică sortimentului, cu grăsime acumulată sub membrană, aspect de vechi etc. ;
- Urmăriţi modul de etichetare al produselor din carne, nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei durabilităţii minimale/ datei limită de consum şi a ingredientelor alergene;
- Refuzaţi produsele din carne pentru care aveţi indoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare;
- Refuzaţi produsele din carne pe care nu este înscrisă data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită;
- La cumpărarea produselor alimentare şi, implicit a produselor din carne, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs;
- Nu cumpăraţi produse din carne din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu va poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar periculos, care poate să vă afecteze sănătatea.