Ne-am dori ca, de la 1 ianuarie 2015, să avem TVA de 5% la carne şi produse din carne, a declarat, joi, Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale PRO AGRO, la lansarea campaniei de reducere a TVA la carne.
„Trebuie să ne asumăm realist o foaie de parcurs. Vor fi europarlamentarele şi este limpede că în următoarele 30-45 de zile, politicienii vor fi puţin dispuşi să aibă un dialog pe teme tehnice cum este scăderea TVA. Urmează misiunea FMI din vară, iar până atunci există suficient timp pentru ca noi, asociaţiile, împreună cu partenerii noştri Camera Consultanţilor Fiscali şi Asociaţia Marilor Reţele de Supermarketuri să construim un document de suport. Va fi o primă intervenţie a guvernanţilor către partenerii internaţionali. Aşteptăm să se concretizeze într-o măsură în cursul toamnei şi ne-am dori ca, de la 1 ianuarie 2015, să avem TVA de 5%”, a spus Jurconi.
Preşedintele PRO AGRO a comparat două bucăţi de cotlet de porc, una din producţie autohtonă şi una din Ungaria, arătând că prima se regăseşte în magazine la un preţ de 21,69 lei pe kg, cu TVA 24%, respectiv 5,20 lei, în timp ce carnea din Ungaria ajunge pe rafturile lor, transformat în lei, la un preţ de 20,76 lei, dar TVA este de 5%, deci numai 1,03 lei. În aceste condiţii, în România, preţul la raft al cărnii de porc este de numai 16,49 lei, fără TVA, iar în Ungaria de 22,72 lei. Acest lucru arată că producătorii români lucrează aproape la preţul de cost, iar avantajele de a aduce carne din Ungaria sunt evidente pentru că se aplică doar TVA de numai 5%, în condiţiile în care costurile de producţie şi tehnologiile sunt similare.
„O scădere de TVA ar putea genera o promisiune de preţ. Scăderea TVA de la 24% la 5% înseamnă 19 puncte procentuale relative la valoarea adăugată. Aceste 19 puncte reprezintă, de fapt, în preţul final 15%, iar 15% potenţială reducere de preţ generează suficientă marjă ca noi procesatorii, comercianţii şi producătorii să putem să ne ajustăm valorile, respectiv vânzarea, iar pe lanţ să se obţină preţuri mai mici pentru consumatori, venituri mai bune pentru noi şi venituri mai mari la buget”, a explicat Jurconi.
Următorul eveniment organizat de asociaţiile din industria cărnii va avea loc în luna iunie, împreună cu factorii guvernamentali.