O companie de blănuri şi produse din lână din Regiunea autonomă chineză NingXia-Hui este interesată să deschidă o fabrică de prelucrarea lânii şi a pieilor de oaie în judeţul Hunedoara.
Decizia oamenilor de afaceri a fost luată după o serie de prospecţiuni în teritoriu şi după testarea unor mostre de materie primă preluate de la crescătorii de ovine.
„Oamenii de afaceri chinezi şi-au exprimat interesul pentru a construi o fabrică de prelucrarea a lânii şi a pieilor, după care produsele să fie exportate. Consiliul Judeţean Hunedoara a oferit toate informaţiile economice necesare pentru întocmirea unui plan de afaceri. Putem asigura sprijin în construcţia fabricii în parcul industrial Hunedoara sau în viitorul parc industrial de la Călan, în cele două locuri fiind asigurate condiţii de acces la şosea şi calea ferată”, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ.
Hunedorenii nu au suficientă lână pentru export
Potrivit acestuia, partea chineză este deja interesată de o primă cantitate de 800 de tone de lână şi de 6.000 de piei de oaie care vor fi livrate companiei din Regiunea NingXia-Hui până în luna aprilie. „Dacă în ceea ce priveşte pieile de oaie putem asigura necesarul, pentru lână o să avem nevoie de o cantitate suplimentară de circa 450 de tone din alte judeţe, pentru că în Hunedoara se produc maxim 350 de tone de lână pe an”, a afirmat şeful CJ Hunedoara.
Ţurcana românească are lână de calitate superioară
La rândul său, directorul firmei NingXia West China Fur and Leather Company Ltd., Wang Zirong, a spus că a testat calitatea firului de lână şi a pieilor de ovine preluate de la crescătorii din judeţul Hunedoara, acestea încadrându-se în standardele impuse de pieţele internaţionale.
„Am preluat mostre de piele şi lână şi sunt foarte mulţumit. Lâna o folosim pentru lenjeria de pat care are o desfacere foarte bună în Europa şi China”, a afirmat Wang Zirong.
Delegaţia chineză se află de câteva zile în judeţul Hunedoara şi a vizitat 8 ferme de ovine, fiind condusă de către directorul executiv al Camerei Agricole, Mircea Muzicaş. Potrivit acestuia, lâna rasei ţurcane, majoritară în zonă, este de o calitate deosebită pentru că nu are scaieţi şi este curată. Chiar şi aşa, stocurile de lână persistă de la un an la altul, ciobanii neavând unde să le valorifice.
Între judeţul Hunedoara şi Regiunea NingXia-Hui există semnat un protocol de colaborare din anul 2010, care prevede dezvoltarea relaţiilor economice şi industriei locale din cele două zone.
sursa: Agerpres