Piaţa industriei avicole din România va depăşi în acest an un miliard de euro, aceasta fiind susţinută în primul rând de creşterea exporturilor de produse din carne de pasăre, a declarat, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.
„Cifra de afaceri din industria avicolă românească, respectiv carne de pasăre şi ouă, va depăşi anul acesta un miliard euro, fiind în creştere uşoară faţă de 2010 datorită majorării exporturilor cu circa 10 procente. Exporturile au fost cu precădere pe produse procesate cu valoare adăugată mare. Anul acesta este primul an când industria cărnii de pasăre echilibrează balanţa, chiar dacă importurile au depăşit exporturile din punct de vedere cantitativ”, a precizat Ilie Van.
Exportăm carne de pasăre cu 1.600 euro/tonă şi importăm cu 1.200 euro/tonă
În 2011, valoarea exporturilor şi a importurilor s-a cifrat în jurul valorii de 57 de milioane de euro.
Potrivit informaţiilor furnizate de preşedintele UCPR, în primele 7 luni din acest an au fost importate 42.000 de tone de carne de pasăre şi au fost exportate 37.000 de tone, valoric acestea fiind însă egale deoarece preţul de vânzare la export pentru carnea de pasăre a fost de 1.600 euro/tonă, în timp ce importurile au fost realizate cu 1.200 euro/tonă.
În 2010 au fost importate 93.000 tone de carne de pasăre, iar 58.000 tone au mers pe piaţa externă, valoarea exporturilor reprezentând 75% din cea a importurilor. Pentru întregul an 2011, Van estimează o creştere a exporturilor cu 10% faţă de 2010.
Potrivit datelor UCPR, producţia în viu de carne de pasăre obţinută anul trecut în sistem industrializat a fost de 430.000 tone, iar carnea tăiată s-a cifrat la 360.000 tone, producţia urmând să înregistreze o majorare cu 5-6 procente până la finele acestui an.
Industria cărnii adaugă un plus de valoare agriculturii româneşti
„Industria cărnii este o industrie cu mare plus valoare, care adaugă valoare agriculturii. Este bine să ne orientăm către această industrie şi să o diversificăm. Decât să exportăm 4 milioane de tone de grâu cred că este mai rentabil şi mai eficient pentru România să exportăm un milion de tone de carne şi produse din carne. Este un obiectiv al nostru care se poate atinge prin politici şi organizare eficientă. Este clar că avem nevoie de politici agricole orientate spre dezvoltarea sectoarelor de creştere a animalelor, corelate cu politicile europene, dar şi de branduri puternice care să facă managementul afacerilor mai ales pe partea de export deoarece concurenţa pe piaţa euoropeană şi mondială este acerbă”, adăugat şeful UCPR.
Potrivit acestuia, industria cărnii de pasăre a fost pe un trend ascendent în ultimii ani, maximul fiind atins în 2009. „Industria cărnii de pasăre este total integrată, de la fabrici de nutreţuri, la procesare şi piaţă, dar începând din 2012 vrem să ajunge să integrăm şi 50% din producţia de cereale necesară industriei cărnii”, a adăugat Ilie Van.
Potrivit UCPR, consumul intern de carne de pasăre se ridica la 400.000 tone carne de pasăre, acesta fiind susţinut în cea mai mare parte din producţia internă.
În UCPR activează peste 200 firme, care deţin 350 ferme, primele 15 mari companii asigurând 60% din producţia de carne de pasăre. Principalii companii din industria avicolă sunt Transavia, Agricola Bacău şi Avicola Crevedia.
sursa: Agerpres