România a exportat în primele patru luni din 2012 o cantitate de 2.847 tone de miere, în creştere cu 70% faţă de aceeaşi perioadă din 2011, când exporturile au totalizat 1.691 tone, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Exporturile de miere au adus încasări de 8,73 milioane de euro în primele patru luni, cu 60,8 procente mai mult decât cele 5,43 milioane euro încasate în anul precedent.
Conform datelor MADR, valoarea importurilor de miere în perioada menţionată a depăşit 1,464 milioane de euro, pentru o cantitate de 581,9 tone, în timp ce în perioada similară a anului trecut au totalizat 963.401 euro pentru 375 tone de miere aduse de pe pieţele externe.
Atât exporturile cât şi importurile de miere au fost realizate din ţările Uniunii Europene şi cele extracomunitare.
Consumul mediu la români: 400 – 500 grame de miere/an
Românii consumă, în medie, 400-500 de grame de miere anual, mult sub nivelul înregistrat în ţările UE şi cele nordice, unde anual se mănâncă între 1,5 şi 3 kilograme de miere.
Potrivit Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR), producţia de miere din 2012 este estimată la 18.000- 20.000 de tone, similară ce cea din 2011. România ocupăla ora actuală locul patru în Europa din punct de vedere al producţiei de miere, după Germania, Franţa şi Ungaria, şi locul şapte la numărul de familii de albine, cu aproape 1,3 milioane. Sursa: Agerpres