Danone România a decis retragerea de pe piaţă a unei cantităţi importante de produse pentru protejarea imaginii, deşi concentraţia de aflatoxină din acestea ar putea fi în limitele permise de legislaţie, a declarat directorul general al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru.
„România nu poate aplica principiul diluţiilor succesive, cum se întâmplă în alte ţări europene, şi din acest motiv este compromisă toată cantitatea de lapte şi de produse. De exemplu, dacă o cantitate mică de lapte, contaminat cu aflatoxină peste limitele admise, este combinat cu 100.000 de litri de lapte conform, toată cantitatea de lapte este compromisă. Danone România a decis să retragă de pe piaţă o cantitate importantă de produse, suspectate că ar conţine lapte contaminat cu aflatoxină, pentru că nu-şi permite să-şi păteze imaginea, deşi este posibil ca, prin diluţie, aflatoxina să fie în produsele respective în limitele legale”, a explicat Dorin Cojocaru. Acesta susţine că în Romania nu există echipamentele necesare pentru depistarea aflatoxinei din produse finite, ci doar din materia primă, aceste procedee fiind deosebit de complexe.
Potrivit specialiştilor ANSVSA, principala cauză a prezenţei aflatoxinei M1 în lapte este furajul contaminat cu aflatoxină B1, ca urmare a păstrării acestuia în condiţii necorespunzătoare pe timpul sezonului rece.
Aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus şi Aspergillus parasiticus, care se dezvoltă în seminţe de oleoginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (şrot, tărâţe) şi cereale. sursa: Agerpres