Exporturile de ovine vii în Turcia vor fi reluate numai după ce vor fi agreate cele 15 ferme de carantină de către experţii turci, aceştia fiind aşteptaţi în luna mai, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.
„Experţii turci nu ne-au confirmat încă invitaţia pe care le-am lansat-o, dar sperăm ca în luna mai să vină în România. Demersurile au fost făcute şi de ambasada noastră la Ankara. Noi îi aşteptăm să viziteze fermele de carantină pe care le-am stabilit şi unde vor fi strânse animalele pentru export din cele 19 judeţe. Este vorba de 15 ferme din şapte judeţe. Acesta este ultimul pas pe care îl putem face în deschiderea comerţului în Turcia cu ovine vii. Pentru carnea de ovine, abatorizarea se va putea face, în orice unitate agreată, nu neapărat din cele 19 judeţe libere de scrapie, condiţia fiind ca animalele să provină din cele 19 judeţe”, a spus Mănăstireanu.
Irak-ul nu permite tranzitul cu ovine vii
Cu privire la tranzitul prin Turcia cu ovine vii şi carne de ovine, şeful ANSVSA a menţionat că autorităţile irakiene nu au dat încă undă verde pentru tranzit prin ţara lor.
„Nu am reuşit să obţinem acest acord de tranzit pentru că avem o problemă cu Irakul, unde este nesigur din cauza conflictelor din zonă, iar autorităţile irakiene nu ne-au dat undă verde să trecem pe acolo. Trebuie să găsim altă cale de a evita Irakul şi probabil o vom face prin Libia, pentru că avem certificatele sanitar - veterinare de export agreate cu această ţară. Cel care va face tranzitul va trebui să prezinte şi acest certificat care va spune clar din ce judeţe provin animalele”, a adăugat reprezentantul ANSVSA, citat de Agerpres.
Cele 15 ferme de carantină autorizate sanitar-veterinar se află în şapte din judeţele libere de scrapie, listate la Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE), respectiv câte una în Bacău, Maramureş, Sălaj, Vâlcea şi Vrancea, două ferme în Harghita şi opt ferme în judeţul Tulcea.