Inspectorii sanitari veterinari au aplicat 50 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 137.860 de lei, în urma unor controale efectuate, în perioada 05 - 27 septembrie 2011, în unităţi de comercializare a cărnii proaspete şi a produselor din carne, potrivit datelor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
În cadrul acţiunii au fost verificate 1.132 de unităţi de acest tip pentru identificarea posibilelor substituiri de specie între carnea de bovine şi cea de cabaline, dar şi 62 de mijloace de transport autorizate pentru transportul animalelor şi al produselor de origine animală.
Carne de cal pe raft, carne de vită pe etichetă
Analizele efectuate pe probe prelevate în vederea testării pentru determinarea speciei au confirmat faptul că o unitate recepţionase de fapt carne de cal, în loc de carne de vită. Marfa fusese livrată de un intermediar şi provenea, conform documentelor de însoţire, de la o unitate de abatorizare din judeţul Vrancea. În urma controlului, întreaga cantitate de 9.300 de kg a fost confiscată şi dirijată către o unitate de neutralizare. În acest caz, investigaţiile continuă, extinzându-se cercetările.
Pentru lipsa documentelor de provenienţă a fost confiscată o cantitate de 451 de kg de carne de vită, în valoare de 9.000 de lei, carne care a fost dirijată imediat către o unitate de neutralizare.
Conducerea ANSVSA a dispus birourilor de siguranţă a alimentelor de origine animală de la nivel judeţean să intensifice controalele în unităţile respective, pentru a preveni introducerea la comercializare a cărnii fără documentele de provenienţă prevăzute de lege, sau a celei provenite din sacrificări ilegale.
Sursa: Agerpres