Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) a finalizat studiul de fezabilitate, urmând ca săptămâna viitoare să fie organizată licitaţia pentru proiectare şi execuţie a Bursei de peşte la Tulcea, investiţie de 14 milioane de euro, a declarat Marian Mănăilă, preşedinte ANPA.
„Prin această investiţie vom ajuta atât pescarii autorizaţi pentru a-şi putea vinde peştele, va exista un control fiscal, iar autorităţile vor avea informaţii privind cantităţile de peşte capturate”, a spus preşedintele ANPA.
În acelaşi timp, Agenţia pregăteşte construcţia unui port pescăresc la Midia (sud-estul României), în valoare de 10 milioane de euro, cu finanţare prin Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) 2007 - 2013.
Din aceleaşi surse e finanţare, Agenţia pregăteşte şi pescarii autorizaţi din România, fiind deja finalizat un program pilot, cu o valoare de 70.000 de euro, pentru instruirea a 100 de pescari din Delta Dunării. „Vom face programe similare şi în Marea Neagră şi pe Dunărea inferioară. Pregătirea vizează atât măsuri de contabilitate, mai ales că majoritatea pescarilor funcţionează ca persoană fizică autorizată, de protecţia muncii, de navigaţie pe Dunăre, dar şi de conformare cu regulile de pescuit din Uniunea Europeană”, e explicat Marian Mănăilă.
400 ambarcaţiuni pescăreşti şi doar 2 flote de pescuit
În acest moment, în România există circa 1.500 de pescari autorizaţi în Delta Dunării, 1.000 la Marea Neagră şi aproximativ 800 pe cursul Dunării. Numărul pescarilor a rămas relativ acelaşi comparativ cu anii 90, însă de suferit a avut flota de pescuit la Marea Neagră, din 30 de ambarcaţiuni de peste 25 de metri câte erau în 90, în prezent numai două mai sunt funcţionale, fiind înlocuite cu peste 400 de ambarcaţiuni mici, aparţinând pescarilor.
România beneficiază, până în 2013, de peste 307,618 milioane euro prin POP pentru finanţarea investiţiilor în domeniul pescuitului, acvaculturii şi procesării, din care 230,714 milioane euro reprezintă asistenţa UE prin Fondul European pentru Pescuit (FEP), iar diferenţa este asigurată din bugetul naţional.
Axa 1 destinată adaptării flotei de pescuit are alocată o sumă 13 milioane de euro, axa 2 pentru acvacultură - 140 de milioane de euro, axa 3 pentru măsuri de interes comun - 40 de milioane de euro, axa 4 - dezvoltarea zonelor pescăreşti - 100 de milioane euro, iar pentru asistenţă tehnică sunt alocate 14,3 milioane euro.
Sursa: Agerpres