România exportă, în prezent, în jur de 100.000 de tone de carne, deşi potenţialul de export se ridică la un milion de tone, a declarat, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, la deschiderea primei expoziţii internaţionale dedicate industriei cărnii din sud-estul Europei - Carnexpo.
„Avem potenţial de export de carne, în general, de un milion de tone şi nu cred că este foarte greu de atins mai ales dacă redeschidem piaţa de export cu Rusia, care a fost închisă de la începutul gripei aviare”, a spus Tabără.
Exportul de carne de porc, la limita existenţei
Ministrul a menţionat că este posibil ca până la finele anului România să primească răspunsul Comisiei Europene pentru reluarea exporturilor de carne de porc. „Suntem pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte chestionarul trimis de DG Sanco şi CE pe acest segment şi sper ca până la finele anului să fie finalizate, deşi îmi manifest o oarecare nemulţumire faţă de încetinitorul cu care se mişcă anumite instituţii ale noastre. Foarte multe complexe de creştere a porcilor sunt blocate la ora actuală din cauză că nu au putut ieşi în piaţa internaţională. De asemenea, valorificarea cerealelor ar trebui să se facă pe piaţa internă pentru creşterea animalelor. Consider că acest excedent de cereale pe care îl avem arată că încă zootehnia nu este pornită cum trebuie”, a menţionat şeful MADR.
Acesta a precizat că la începutul lunii octombrie va avea o întâlnire cu ministrul rus al Agriculturii şi va discuta reluarea exporturilor de carne pe piaţa rusă, dar şi „interesul nostru la Marea Neagră”.
Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise pe piaţa Uniunii Europene din anul 2003, întrucât România folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor.
Lipsa exporturilor a redus efectivele de porcine cu 2 milioane
Includerea României în anexa II a Deciziei 2008/855 este esenţială, deoarece se poate solicita ulterior înscrierea în Anexa I a Directivei, ce va permite liberalizarea totală, inclusiv posibilitatea comercializării porcinelor vii pe piaţa europeană.
Potrivit ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, lipsa exporturilor de carne de porc a redus efectivele de porcine cu peste două milioane de capete, în mai puţin de 10 ani, până la un nivel de 5,387 milioane capete.
sursa: Agerpres