România a exportat în 2010 circa 58.000 de tone de produse avicole, mult sub potenţialul sectorului, în timp ce importurile au fost aproape duble, de 93.000 de tone, a declarat, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR), Ilie Van, la un seminar privind brandurile agricole.
„Din păcate, anul trecut nu am reuşit să ieşim în afară cu produse avicole decât cu cantităţi foarte mici, sub potenţialul sectorului avicol din România. Am exportat 58.000 de tone de produse procesate, dar am importat 93.000 de tone de produse ieftine cerute pe piaţa internă din cauza puterii scăzute de cumpărare din România, mult diferită de cea din vestul Europei. Dacă din punct de vedere valoric balanţa este oarecum echilibrată, din cel al cantităţii, balanţa înclină în favoarea importurilor”, a declarat Van pentru Agerpres.
Avem potenţial mult mai mare de export, dar ar trebui să ne concentrăm mult mai mult pe branduri puternice, a precizat preşedintele UNCPR.
„Trebuie să începem să ne concentrăm pe branduri puternice, de calitate şi pe produse cu preţuri competitive. La ora actuală, însă, carnea de pasăre nu poate intra direct în marile lanţuri de magazine decât pe o reţea de distribuţie care îţi ia în jur de 30% din preţ. De asemenea, un lucru important îl reprezintă şi costurile de promovare care de multe ori ajung la 3% din cifra de afaceri. Nu ştiu câţi producători români îşi permit acest lucru”, a mai spus Van.
De altfel, acesta s-a arătat nemulţumit şi de faptul că de multe ori ajung la consumatori informaţii neverificate despre anumite produse avicole, care aduc prejudicii sectorului, menţionând situaţia creată pe piaţa ouălor când vânzările au scăzut din cauza mediatizării eronate privind sistemul de creştere al găinilor.
„În acest an am înregistrat o scădere semnificativă a preţului ouălor, în timp ce preţul furajelor a crescut cu 30 de procente. În 2011, preţul ouălor pe piaţa românească a înregistrat cel mai mic preţ din ultimii 10 ani. Dacă anul trecut ouăle se vindeau la poarta fermei, în medie, cu 0,3 lei bucata (fără TVA), acum preţul nu a depăşit 0,15-0,20 lei pe bucată”, a mai spus preşedintele UCPR.
UCPR are 100 de membri, societăţi avicole mari care realizează 75% din carnea de pasăre şi 80% din ouăle produse în sistem industrial în România, scrie Agerpres.