Războiul din Ucraina a perturbat numeroase sectoare ale economiei mondiale. Cum ar putea influenţa această situaţie suprafeţele de cereale din 2022, în speţă, cea a sorgului? Iată ce spun specialiştii Sorghum ID, organizaţia interprofesională europeană a sorgului.
"În momentul de faţă, este greu să ne pronunţăm în privinţa încheierii războiului din Ucraina şi a evoluţiei suprafeţelor cultivate cu cereale în această ţară. Cu toate acestea, locul pe care Ucraina îl ocupă în sectorul cerealier permite conturarea unor tendinţe", precizează Sorghum ID.
Dificultăţi logistice în Ucraina
Agenţia UkrAgroConsult estimează că în urma perturbării însămânţărilor de primăvară, suprafeţele de cereale din această vară vor scădea cu 29%, în timp ce autorităţile ucrainene estimează o reducere de 39%. Cauza principală a acestui declin este pusă pe seama penuriei de inputuri, provocată de dereglarea logistică. La acest lucru se adaugă penuria de carburanţi, alocaţi acum operaţiunilor militare şi dificil de direcţionat către agricultură.
În Europa, sorgul rămâne stabil
"La nivel mondial, suprafeţele de sorg nu ar trebui să se schimbe, iar cele din Europa rămân constante. Pe lângă situaţia din Ucraina, mai este şi problema condiţiilor climatice, care sunt foarte secetoase iar acest lucru face ca interesul pentru sorg să rămână în continuare ridicat", subliniază Pierre Guillaumin, de la direcţia pentru Economie şi Pieţe Internaţionale, din cadrul Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Seminţe de Porumb şi de Sorg din Franţa (FNPSMS).
Producţiile medii ar putea scădea uşor, în Ucraina, după cum explică Martin Gomez, responsabil cu activitatea de promovare internaţională în cadrul FNPSMS: "Pe fondul scăderii exportului de seminţe către Ucraina, această ţară s-ar putea orienta către o producţie de seminţe de sorg de pe plan local, iar acest lucru ar putea însemna o scădere a producţiei medii, în exploataţiile din Ucraina".