Recolta cerealelor rămâne, în Austria, mai redusă cantitativ faţă de cea din anii precedenţi, relatează agenţia austriacă AMA.
În plus, pe lângă reducerea masivă a suprafeţelor cultivate faţă de anii trecuţi (suprafaţa cultivată cu grâu este cea mai redusă din ultimii 14 ani), şi producţia este, din cauza secetei, mult sub normă. Precipitaţiile sunt cu 30 până la 50 la sută mai reduse faţă de media multianuală.
Seceta reduce recolta
Numărul spicelor este redus din cauza secetei, în plus se remarcă o cantitate mai mică de boabe per spic. Lipsa apei se oglindeşte în întreaga fază de dezvoltare a plantelor. Se remarcă o masă hectolitrică mică şi o mărime redusă a boabelor. Aceşti indici fac ca producţia să fie una redusă, dar şi calitatea să fie slabă, cum ar fi cea a malţului de orz.
Recolta actuală conţine, până acum, aproape numai grâu premium (cu un conţinut proteic de minimum 15 %), relatează AMA. Acest grâu va fi greu de vândut. Pe alocuri, conţinutul proteic este chiar de 16 – 19 %. Este posibil ca pentru acest grâu să nu se obţină preţuri adecvate.
Nici producţia de rapiţă nu este foarte bună – aici se anunţă producţii cu până la 50 % mai slabe comparativ cu media.
Orzul furajer surprinde printr-o masă hectolitrică mare
În Austria de Nord, producţia de orz de iarnă este, în mare parte, satisfăcătoare. Deficitul de precipitaţii nu a fost mare în această zonă, iar orzul nu a avut de suferit atât de mult ca şi grâul de moale. Masele hectolitrice ale orzului furajer cultivat în această zonă sunt peste medie – 66 – 77 kg/hl, cel mai redus fiind de 62 kg/hl, conform Bursei de la Viena.
Culturile de toamnă porumb, soia, floarea soarelui şi sfeclă suferă de pe urma secetei. Ploile ocazionale din ultimele zile din Austria inferioară au avut doar efecte locale. Dacă nu cad, în curând, precipitaţii abundente, există pericolul ca recoltele din toamnă să fie slabe sau chiar periclitate în totalitate, informează AMA, potrivit Agrarticker.de.