În cadrul unui interviu acordat publicaţiei elveţiene Neue Züricher Zeitung, Werner Baumann, director executiv al grupului Bayer AG, şi-a exprimat îngrijorările cu privire la situaţia creată de invazia Rusiei în Ucraina.
Printre altele, acesta a vorbit despre iminenţa declanşării unei crize alimentare cu impact global. "Întrebarea nu este dacă va exista o criză alimentară, ci cât de gravă va fi criza. Suntem deja în mijlocul unei crize a aprovizionării cu cereale. Situaţia era deja tensionată din cauza pandemiei, a fenomenelor meteorologice şi a recoltelor relativ slabe din Africa şi America Latină, fapt dovedit de creşterea preţurilor mărfurilor. Războiul a exacerbat dramatic această situaţie. Amploarea crizei se va agrava dacă guvernele şi companiile nu reuşesc să lanseze eforturi coordonate şi concertate", a declarat Werner Baumann.
CEO-ul Bayer a comparat ceea ce se întâmplă acum cu începutul crizei Covid-19. "Când a izbucnit pandemia, fiecare guvern a avut grijă iniţial de interesele naţionale şi a suspendat într-o oarecare măsură exportul de măşti şi echipamente aferente. Intervenţii politice ca acestea au întrerupt lanţurile logistice care încă funcţionau. Acum vedem un fenomen similar. Unele ţări vor să-şi păstreze rezervele de cereale. Procedând astfel, ei agravează criza, mai degrabă decât o gestionează eficient prin cooperare internaţională la nivel global. Încercăm să ne asigurăm că aceste greşeli nu se repetă", a indicat acesta.
O bombă cu ceas socială!
În opinia sa, europenii nu vor fi cei mai afectaţi de războiul din Ucraina, ci regiunile dependente de importul de cereale, precum Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, unde creşterea preţurilor va pune o presiune uriaşă pe consumatori. "Oamenii din acele regiuni nu-şi permit să vadă preţul pâinii dublat sau triplat. Aceasta este o bombă cu ceas socială. Dacă securitatea alimentară nu mai este garantată, aceasta pune în pericol pacea socială. Există o corelaţie directă între deficitul de alimente şi violenţă", avertizează Baumann.