Dacă sunteţi în industria alimentară aveţi o responsabilitate, a declarat Pearse Lyons, preşedinte Alltech, într-o înregistrare în cadrul celui de-al 26 - lea Turneu European de Conferinţe: Modelarea Tehnologiilor Viitorului: Calea spre un Viitor Profitabil.
„Aveţi responsabilitatea de a accepta provocarea mediului, de a accepta povocarea de a utiliza tehnologii noi, provocarea nutriţiei programate şi de a promova industria noastră”, a spus Lyons.
Prezent la eveniment, Kevin Dardis, director de marketing al Alltech, a afirmat că în 1940 un fermier producea destulă mâncare pentru 19 persoane. „În 2010 un fermier produce mâncare pentru 155 de persoane. Creşterea eficienţei este de peste 700%. Noi hrănim 7 miliarde de bărbaţi, femei şi copii în fiecare zi. Când vom mai avea 2 miliarde de oameni care vor avea nevoie de hrană să ne gândim cum vom face asta. Astăzi, un acru, adică mai puţin de jumătate de hectar, duce la hrănirea a 1,6 oameni. Dar în 2050, 0,4 ha vor trebui să hrănească 4 persoane. Va trebui să ne triplăm producţia ca să răspundem acestei populaţii care se află mereu în creştere. Pentru noi este o veste bună. Viitorul este luminos, însă este aşa doar dacă noi îl vom face. Dacă nu reuşim s-ar putea să ne confruntăm cu o revoltă de tipul Primăverii Arabe”, a spus Dardis.
Vorbind despre viitor el a dat ca exemplu un personaj fictiv, respectiv Tom, care are 5 ani şi trăieşte în America de Nord. „Gândiţi-vă ce se va întâmpla peste 30 de ani cu el. Ce efect vom fi avut noi asupra vieţii lui. Speranţa lui de viaţă este între 76 şi 78 de ani, probabil că va câştiga cam 100.000 de dolari pe an până în anul 2050, iar 35% dintre cei de aceeaşi vârstă cu el vor fi obezi. Vor fi supraponderali din punct de vedere clinic. Tom se va confrunta cu multe probleme precum catastrofe de mediu, costuri crescânde ale mâncării, o populaţie în creştere. Până în anul 2050 vor mai exista 2 miliarde de oameni care vor trebui să mănânce în fiecare zi. Vom încerca să rezolvăm problema asupra populaţiei, dar ce efect va avea ea asupra noastră. Ne vom gândi la siguranţa alimentară şi la importanţa ei. În istorie au existat multe crize şi vom vedea în ce fel am putut păstra mâncarea pe care o aducem pe masa noastră”, a explicat oficialul Alltech.
Potrivit acestuia, aproximativ 23% din populaţia lumii, adică un miliard de oameni, suferă de malnutriţie. „Sau este vorba de 80% din populaţia globală, adică 6 miliarde din cei 8 miliarde ai lumii, care ar fi de fapt suferinţi de malnutriţie. Nu un miliard, ci 6 miliarde. Mal înseamnă rău, iar nutriţie este susţinere, ceea ce este esenţial pentru viaţă, creştere şi dezvoltare. Să ne gândim la această populaţie de 8 miliarde de persoane. Oare ne concetrăm prea mult pe a alimenta această lume şi nu destul pentru a o hrăni? Este o mare diferenţă. Unii oameni se luptă să se hrănească pe ei înşişi, iar alţii se luptă cu efectele surpaalimentaţiei. Unul din cinci copii între 4 şi 13 ani suferă de obezitate. Aceeaşi statistică este valabilă şi pentru copiii între 13 şi 17 ani”, mai spune Dardis.
El este de părere că aceşti copii se uită foarte mult la televizor, 15 ore şi jumătate pe săptămână, care este o durată în creştere cu jumătate de oră în ultimii 5 ani. „Ei mănâncă mai mult, fac mai puţin sport şi atunci ne dăm seama că populaţia este în creştere şi problema se agravează la rândul ei. Adică, dublarea ratei obezităţii comparativ cu datele din 1980. Acum unul la fiecare trei adulţi este supraponderal. Aproape 20 milioane de copii mai mici de 5 ani sunt supraponderali. Să privim cu mare atenţie populaţia malnutrită se vedem dacă este vorba de un miliard sau de 6 miliarde”, a mai afirmat Dardis.