Argentina, unul dintre cei mai importanţi producători şi exportatori de soia din lume, a anunţat că va creşte taxele pe care le aplică la exportul acestei leguminoase, o măsură care urmăreşte să îmbunătăţească veniturile fiscale ale celei de-a doua economii sud-americane.
Potrivit deciziei comunicate săptămâna trecută de către ministrul Agriculturii, Luis Basterra, taxele de export pentru soia şi produsele derivate (ulei şi făină) vor creşte până la 33%, fiind exceptaţi însă de la această măsură anumiţi producători, care vor intra într-un sistem de compensare".
Când Alberto Fernandez a preluat în decembrie funcţia de preşedinte, acesta a impus tarife de 30% la exporturile de soia şi 12% pentru alte produse agricole, precum porumb şi grâu, ca parte a unui plan de combatere a crizei economice cu care se confruntă Argentina din 2018.
Argentina este în recesiune de mai bine de 18 luni, în timp ce încearcă cu disperare să renegocieze o parte din datoria sa - care se situează la peste 90 la sută din PIB - pentru a evita intrarea în incapacitate de plată. Inflaţia a depăşit pragul de 50 la sută, în timp ce sărăcia şi şomajul sunt în creştere.
În 2019, Argentina a exportat 29,65 milioane tone de făină din soia, 10,12 milioane tone de boabe de soia şi 5,29 milioane tone de ulei de soia. Pentru campania agricolă 2019-2020, se aşteaptă o recoltă la soia de 54,5 milioane de tone. Argentina este de mulţi ani cel mai mare exportator mondial de făină de soia, iar în 2019 a devenit numărul unu şi la exportul de ulei de soia.
Conform datelor oficiale, în anul 2019 exporturile de soia şi produse derivat au adus economiei argentinieie venitul în valoare de 16,49 milioane de dolari, cu 13,8% mai mult decât în 2018.