În perioada 24.11– 05.12.2013, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat acţiuni de control privind calitatea, modul de etichetare şi comercializare a produselor alimentare specifice sărbătorilor de iarnă, informează într-un comunicat biroul de presă al autorităţii.
Astfel, la nivel de ţară, au fost verificaţi 621 operatori economici, constatându-se abateri la un număr de 459, de circa 74%. De asemenea, a fost verificată o cantitate de cca. 69 tone produse alimentare specifice Sărbătorilor de iarnă, la circa 9,5 tone (13,8%) constatându-se abateri de la prevederile legale privind protecţia consumatorilor.
Măsurile dispuse de comisarii ANPC au fost următoarele: oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 235 kg produse alimentare specifice în valoare de 4.000 lei, produse improprii consumului uman şi oprirea temporară de la comercializare a peste şapte tone produse alimentare (105.000 lei) până la remedierea neconformităţilor constatate.
De asemenea, s-au aplicat 513 sancţiuni contravenţionale, dintre care 289 amenzi însumând 949.600 lei şi 224 avertismente, toate pentru încălcarea reglementărilor în vigoare.
Carne cu miros alterat la vânzare
În judeţele Vaslui şi Cluj, controalele au scos la iveală comercializarea unor produse cu caracteristici organoleptice necorespunzătoare: carne curcan refrigerata cu modificari organoleptice evidente: suprafaţa uşor lipicioasă, sânge în exces, miros de alterat; sferturi posterioare de pui cu arsuri de congelare (suprafaţă albicioasă, uscată pe toată suprafaţa); carne pasăre congelată, care prezenta arsuri de congelare, aspect şi miros nespecifice, neconformităţi generate de nerespectarea condiţiilor de păstrare declarate de producător, decongelări şi recongelări repetate.
Napolitate turceşti expirate de aproape un an
Comisariatul judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Giurgiu a depistat
cornuleţe, fursecuri, ciocolată şi produse din ciocolată, carne preambalată, expirate cu 2 - 270 zile; napolitane, import Turcia, expirate din luna februarie 2014.
De asemenea, agenţi economici din Iaşi, Teleorman, Neamţ şi Mureş aveau la vânzare stafide expirate din luna august 2014, ciocolată cu data durabilităţii minimale depăşită cu 25 – 30 de zile; salam, cârnaţi expiraţi de 7-15 zile, produse lactate (iaurt, branza) cu data limita de consum depăşită cu 3 zile şi băuturi răcoritoare cu data durabilităţii minimale depăşită cu 25 zile.
Cumpărători, atenţie la aspectul, mirosul şi culoarea produselor!
”Pentru noi toţi, Sărbătorile de Crăciun trebuie să aducă bucurie şi linişte. Ne dorim ca produsele aflate pe masa de Crăciun să fie corespunzătoare din punct de vedere calitativ, să aibă un preţ care să fie reflectat în calitatea produsului şi să nu ne creeze nici cea mai mica problemă. Sfătuiesc consumatorii să verifice cu atenţie aspectul, mirosul, culoarea produselor alimentare pe care doresc să le cumpere şi să refuze produsele pentru care au cele mai mici supiciuni”, a declarat Marius Alexandru Dunca, preşedintele ANPC.