TOP SCUMPIRI. Cartofii şi legumele şi fructele proaspete au avut preţuri mai mici în luna august, comparativ cu iulie 2017, în timp ce ouăle şi untul s-au scumpit cel mai mult.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), citate de Agerpres, cartofii s-au ieftinit cu 9,71%, legumele şi conservele de legume cu 11,62%, iar fructele proaspete cu 9,24%. De asemenea, au mai fost consemnate scăderi ale preţurilor la produsele de franzelărie, mălai şi ulei comestibil de 0,08%, la conserve şi alte produse din peşte de 0,06%, la ţuică, rachiuri şi alte băuturi de 0,03%, la săpun de rufe de 0,13% sau la abonamentul radio-tv de 0,03%.
În acelaşi timp, creşteri semnificative ale preţurilor au fost înregistrate la ouă, cu 1,73%, unt - 1,33% şi fasole boabe, cu 1,2%. Tot în august 2017 s-au mai scumpit carnea de porc, cu 0,35%, carnea de pasăre cu 0,3%, preparatele din carne - 0,35%, laptele de vacă - 0,28%, brânza - 0,27% şi mierea de albine, cu 0,28%.
Pe grupe, s-a consemnat o creştere de 0,2% la preţurile serviciilor, de 0,14% la mărfurile nealimentare şi o scădere de 0,86% la mărfuri alimentare.
INFLAŢIE ÎN CREŞTERE
Rata anuală a inflaţiei a fost de 1,2% în august 2017, în scădere cu 0,22% comparativ cu nivelul de la finalul lunii iulie 2017, mai arată datele INS, citate de Agerpres. În iulie 2017, rata anuală a inflaţiei a fost de 1,4%, în creştere comparativ cu 0,85% în luna anterioară.
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit la începutul lunii august 2017 prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an la 1,9%, în condiţiile în care anterior estima un nivel al ratei inflaţiei de 1,6%, în scădere cu 0,1%. Calculată la taxe constante, rata inflaţiei va atinge 2,9% în decembrie 2017, valoare situată peste ţinta centrală de inflaţie, de 2,5%.
Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,2%, de la 3,1% anterior, iar pentru finalul primului semestru din 2019 se aşteaptă la o rată a inflaţiei de 3,5%, mai notează Agerpres.