Legumele ecologice româneşti vor fi comercializate, în premieră, în magazinele Carrefour din Bucureşti, începând chiar din prima săptămână după Paşte, a declarat preşedintele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică – „Bio-România”, Marian Cioceanu.
„În premieră, în luna aprilie, supermarketurile Carrefour vor comercializa legume româneşti certificate ecologic, în condiţiile în care până în prezent nu se regăseau decât legume bio aduse din import. Pentru început, vom livra doar în magazinele din Bucureşti pentru că avem cantităţi limitate, dar ne vom extinde şi către cele din ţară. Legumele provin dintr-un mare bazin legumicol al ţării, Izbiceni, unde există o suprafaţă însemnată de solarii aflate în conversie către agricultura ecologic”, a spus Cioceanu.
Potrivit acestuia, listarea produselor a fost deja realizată, iar prima livrare se va face, cel mai probabil, în această săptămână. Produsele agricole aflate în conversie sunt obţinute fără utilizarea chimicalelor, însă terenurile de pe care sunt cultivate trebuie „curăţate” de pesticidele şi îngrăşămintele folosite anterior şi abia după o perioadă de conversie de 2-3 ani de zile, aceste produse vor putea fi certificate ecologic.
Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică – Bio-România a semnat în toamna anului 2013 un parteneriat cu Carrefour România pentru distribuirea în reţeaua naţională de magazine a produselor bio provenite de la producători şi procesatori de la sate, un proiect iniţiat de către europarlamentarul Daciana Sârbu şi susţinut de ministrul agriculturii, Daniel Constantin şi de Ambasada Franţei.
În cadrul acestui proiect au fost listate în hipermarketuri din Bucureşti şi din ţară aproximativ 70 de produse ecologice româneşti, printre care produse de panificaţie ecologice, produse lactate, orez bio românesc, miere de zmeură, salcâm, tei, mere ecologice, vinuri, fructe de pădure ecologice congelate şi seminţe de tot felul. Agerpres