România are un potenţial extraordinar în crearea de produse sănătoase, dar trebuie să ştim să ne poziţionăm pe piaţă, a declarat Nastasia Belc, director de proiect în cadrul Institutului de Bioresurse Alimentare - IBA, cu ocazia inaugurării noului sediu.
„În România există alimente sănătoase pe piaţă, doar să ştim să le alegem. Ar putea fi şi mai multe dacă am şti să cerem. Putem cere alegându-le doar pe cele sănătoase şi făcând vânzare mai puţină la celelalte. Bineînţeles că asta ţine de o educaţie a consumatorului şi de o putere de cumpărare. Dar, dacă ne gândim să cumpărăm mai puţin şi mai bun poate reuşim să schimbăm treptat şi structura pieţei. Sunt alimente sănătoase în piaţă pornind de la pâine fără conservanţi până la produse din carne care, într-adevăr, sunt mai scumpe”, a declarat pentru agroinfo.ro, Nastasia Belc.
Potrivit acesteia, IBA vrea să elaboreze reţete sănătoase, mai bune, dar cu costuri mai mici.
„Acesta este scopul nostru. Să reuşim să impunem nişte reţete ca să fie costurile mai mici. Industria care trăieşte din profit speculează aceste lucruri şi încearcă să obţină aici un profit mai mare decât ar trebui. Am credinţa că se va rezolva acest lucru pentru că noi avem un potenţial extraordinar şi trebuie să găsim nişte nişe să ne poziţionăm pe piaţă şi să fim şi pe piaţa europeană pentru că am exportat odată. Trebuie să putem exporta din nou”, a mai afirmat oficialul IBA.
Fostul ministru al Agriculturii, Valerian Vreme ne-a declarat că va scădea numărul produselor nesănătoase după inaugurarea noului sediu al IBA. „Nu o să-şi permită nimeni să vină pe piaţă cu produse nesănătoase sau cu necorespoendenţă între conţinut şi etichetă”, a spus Vreme.
Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare - IBA Bucureşti a inaugurat un nou sediu. Acesta a fost finanţat prin Programul Operaţional Sectorial ”Creşterea Competitivităţii Economice”, fondurile alocate fiind în valoare de peste 37,1 milioane lei.