Asociația Operatorilor din Agricultura Ecologică – „Bio-România” propune autorităților implementarea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) „verde” pentru produsele agroalimentare românești.
Potrivit agricultorilor din sectorul bio, această propunere urmăreşte ca nivelul cotei TVA să fie direct proporțional cu gradul de poluare asupra mediului. „Dorim ca România să preia inițiativa implementării proiectului 'TVA Verde' în domeniul agriculturii și alimentației și să se constituie într-un model european de succes în acest domeniu. Vrem ca alimentele de bază certificate bio să aibă TVA zero, cele aflate în conversie TVA 3%, iar cele naturale, respectiv produsele care folosesc materie primă convențională, însă procesarea se face fără chimicale, să aibă o cotă de 9%, deși în România nu există o reglementare legislativă privind produsele naturale”, a declarat președintele Asociației 'Bio-România', Marian Cioceanu.
TVA în funcţie de nivelul de chimicale conţinut
Acesta consideră oportună introducerea unei cote de TVA de 5% la carne, dar susţine că nu poate agrea o astfel de măsură și în cazul mezelurilor, care au un conținut ridicat de chimicale. „Sunt de acord și susținem ca asociație reducerea TVA la carne la 5% și chiar zero, dacă este obținută în sistem ecologic, însă pentru mezeluri ne dorim introducerea unei taxe pe valoare adăugată direct proporțională cu conținutul de chimicale folosit pentru obținerea lor și chiar menținerea cotei de 24% dacă mezelurile continuă să fie obținute după rețetele actuale”, a precizat Cioceanu.
,,TVA Verde în agricultură și alimentație” va reprezenta, în data de 29 aprilie, tema unei dezbateri organizate la Palatul Parlamentului de Institutul Social Democrat 'Ovidiu Șincai' în parteneriat cu Asociația Bio-România, unde abordarea se va face în două planuri - unul din perspectiva reformei la nivelul UE, iar cel de-al doilea, la nivelul României, astfel încât să preia inițiativa implementării TVA-ului verde în domeniul agriculturii și alimentației. Agerpres