În timp ce fermierii americani sunt îngrijoraţi în mod legitim de politicile comerciale pe termen scurt, agricultura braziliană mizează pe termen lung pe o creştere substanţială, în special în ceea ce priveşte recolta de cereale.
Potrivit prognozelor pe următorii zece ani formulate de Secretariatul pentru Politică Agricolă din cadrul ministerului brazilian al Agriculturii, cu sprijinul institutului de cercetări Embrapa, suprafaţa cultivată se va extinde cu 14,5% până în 2028, în timp ce producţia de cereale va creşte cu 30%, iar producţia de carne va spori cu 27%!
Estimările susţin că suprafaţa culturilor agricole braziliene va creşte cu 10 milioane de hectare, de la 75 milioane de hectare câte sunt înregistrate în prezent, la 85 milioane de hectare peste un deceniu. În mare parte această creştere va rezulta din desfiinţarea a ceea ce localnicii numesc vegetaţia cerrado (regiune geografică care are caracteristicile unei savane), precum şi din conversia păşunilor degradate în teren arabil.
Din calculele oficiale rezultă că soia, porumbul şi trestia de zahăr sunt culturile care se vor extinde cel mai mult ca suprafeţe. În schimb, este aşteptată o scădere a numărului de hectare cultivate cu orez, fasole uscată, manioc şi portocale. Această pierdere va fi totuşi compensată de creşterea randamentelor, ceea ce va menţine o producţie relativ stabilă. Suprafaţa alocată culturilor de cafea va scădea şi ea puţin, însă productivitatea se va îmbunătăţi.
În ceea ce priveşte producţia de carne, se vorbeşte de o majorare cu 27% în următorii zece ani, de la 27 milioane de tone în 2018, la 34 milioane de tone în 2028. Producţia de carne de pasăre se preconizează că va spori cu 4 milioane de tone, la 17 milioane tone, producţia de carne de vită va creşte cu 2 milioane de tone, la 12 milioane tone, iar producţia de carne de porc este de aşteptat să ajungă la 5 milioane de tone, cu un milion de tone mai mult decât în prezent.
Aceeaşi proiecţie pe următorii zece ani anunţă o creştere a exporturilor de cereale braziliene, de la 102 milioane tone în 2018, la 139 milioane tone peste zece ani. Se estimează că exporturile de soia vor ajunge la cantitatea de 96,5 milioane tone în 2028, din care 70% va fi destinată pieţei chineze, iar exporturile de porumb la 42,8 milioane tone. Totodată, cantitatea de zahăr livrată pe pieţele externe ar trebui să atingă valoarea de 37,2 milioane tone, iar exportul de cafea va ajunge la 34 milioane de saci, dacă aceste previziuni se adeveresc.
Exporturile de carne de pasăre sunt estimate că vor ajunge la 5,2 milioane de tone, cele de carne de vită la 2,8 milioane de tone, iar cele de carne de porc la 900 mii de tone. În plus, se aşteaptă şi o creştere a exporturilor de fructe.