Agricultura din România nu este deloc pregătită pentru o relaţie cu ţările din Golf, deşi ele au părere bună despre noi şi apreciază ceea ce facem, a declarat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Rădulescu, la un forum privind noile provocări legate de siguranţa alimentară a Europei de Sud-Est.
''Noi nu suntem deloc pregătiţi pentru o relaţie cu ţările din Golf, deşi ele au părere bună despre noi, apreciază ceea ce facem şi chiar au o problemă cu siguranţa alimentară. Au bani şi nu au ce să cumpere cu ei. Ne cer concret proiecte şi programe, iar noi mergem la ei şi îi întrebăm ce vreţi voi să faceţi şi cam aici se termină discuţia", a spus Rădulescu.
Acesta a precizat că până nu vom înţelege că "agricultura nu este a ministrului sau a unui guvern, ci este a tuturor, va fi foarte greu să realizăm ceea ce poate produce această ţară, adică să hrănească peste 100 de milioane de oameni". Rădulescu a subliniat că numai în perioada 2005-2011 au fost şapte miniştri şi trei coaliţii de guvernare, dar fără nicio strategie în agricultură.
"Nu de dezvăţăm de obiceiul de a şterge cu buretele lucrurile bune care s-au făcut, când ajungem la putere. Până nu ne vom aşeza toţi la masă, din punct de vedere politic, şi nu vom face o strategie pe următorii 25 de ani, fără să ţinem cont cine este ministru şi care este partidul de la guvernare, nu vom reuşi. De asemenea, rolul oamenilor de afaceri este de coagula partidele", a adăugat Adrian Rădulescu.
În opinia acestuia, agriculturii din România îi lipseşte organizarea, economia şi piaţa .
"Dacă astăzi Emiratele Arabe Unite ne-au cerut două milioane de tone de orz, eu nu am de unde să le iau. Ne trebuie nişte modele pe care să le multiplicăm ca să putem oferi cantităţile cerute pe piaţa externă. În al doilea rând vorbim de economie şi de piaţă. Sunt strict legaţi aceşti termeni. Economia nu merge pentru că nu există piaţă, iar piaţa nu există pentru că nu ne organizăm. Rolul nostru este să-i organizăm pe agricultori, să creăm pârghiile necesare. Consider că în economie, chiar dacă este capitalistă, ne trebuie biciul ca să respectăm regulile. Nouă, românilor, ne place orice, numai regula să nu o respectăm. Vrem să avem numai drepturi, dar niciun fel de obligaţii", a explicat şeful de la Agricultură.
Rădulescu a mai subliniat că este necesară stabilirea sectoarelor care s-au dezvoltat în agricultură, dar şi verigile lipsă pentru a putea crea legături între ele.
"Numai sectorul de cereale s-a dotat cu utilaje şi maşini ca să producă, dar fără a avea silozuri pentru depozitarea producţiei. Legumicultura este un sector unde putem face superperfomanaţă, dar la ora actuală lipsesc depozitele şi piaţa. În prezent nu mai poţi intra pe piaţa europeană, o piaţa formată, decât dacă produci mult, ieftin şi bun", a mai adăugat Adrian Rădulescu.
Acesta s-a plâns şi de băncile din România pe care le-a considerat "cămătarii agriculturii".
"Ne-aţi dat bani cu dobânzi de 3-5 ori mai mari şi nu aţi înteles că după 2007 trebuia să atragem bani europeni şi agricultorii aveau nevoie de credite. Consider că nu aveţi specialişti agricoli în domeniul bancar", s-a adresat acesta reprezentanţilor din sectorul bancar.
AGERPRES