La trei luni de la învestirea sa în funcţia de comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan a făcut un bilanţ al activităţii sale şi a discutat cu jurnaliştii europeni acreditaţi să participe la întâlnirea anuală DG Agri despre Politica Agricolă Comună şi despre provocările reformei lansate de predecesorul său, Dacian Cioloş.
Dintre numeroasele subiecte abordate, cele legate de embargoul rus au suscitat cel mai mult interes. În acest context, Hogan a lăsat să se înţeleagă că sprijinul financiar de care beneficiază în prezent sectorul fructelor şi legumelor, precum şi alocarea de fonduri pentru stocarea privată de lapte praf şi unt ar putea fi prelungite şi după data de 30 iunie 2015. Referindu-se la relaţia cu Rusia, comisarul irlandez a făcut apel la solidaritatea întregului bloc comunitar, susţinând în acelaşi timp că „nu vor exista acorduri comerciale bilaterale cu Moscova”, chiar dacă unele state şi-au manifestat interesul în această direcţie.
„Facem tot ce putem pentru a implementa noi măsuri de piaţă în favoarea sectorului legume-fructe şi a producătorilor de lapte, pentru a-i ajuta pe fermieri să obţină preţuri bune pentru produsele lor, dar în acelaşi timp căutăm oportunităţi de piaţă alternative. Am alocat 30 de milioane de euro pentru promovarea produselor alimentare şi deja am înregistrat unele succese, în special în sectorul cărnii de porc. Pe de altă parte, consider că va exista o volatilitate a preţurilor la lapte în primele şase luni din acest an, chiar dacă în prezent media în Uniunea Europeană e de 30 de cenţi pe litru, mult peste costul de producţie pentru majoritatea statelor membre”, a precizat şeful agriculturii europene. Acesta a făcut o declaraţie care ar putea ridica moralul fermierilor români, îngrijoraţi de perspectivele eliminării cotelor de lapte începând cu luna aprilie.
Despre cum pot interveni autorităţile române în favoarea producătorilor de lapte citiţi în revista Ferma, ediţia 15-28 februarie 2015!