Adama
AGRICOVER

ORDONANȚĂ! SUPERMARKETURILE, OBLIGATE SĂ VÂNDĂ PRODUSE DE LA MICII FERMIERI!

Publicat: 15 aprilie 2020 - 07:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SUSȚINEM ȚĂRANUL! Marile lanțuri de magazine sunt obligate să vândă lapte, produse lactate, legume, carne, ouă, miere, pește și alte produse din fermele locale, de la micii fermieri și producători locali. Guvernul din Bulgaria a emis pe 13 aprilie 2020 Ordonanța care le impune supermarketurilor să aibă spații rezervate pe rafturi pentru vânzarea produselor de la micii fermieri și producători locali.

Guvernul bulgar a emis, pe 13 aprilie 2020, o Ordonanță prin care obligă marile lanțuri de supermarketuri să ofere produse bulgare realizate de micii fermieri, de producătorii locali.

Ordonanța prevede, de asemenea, că ar trebui să fie alocat suficient spațiu la punctele de desfacere și produsele ar trebui să fie afișate într-o manieră care să indice clar că produsele au fost fabricate local.

Laptele și produsele lactate fabricate în fermele din Bulgaria ar trebui să fie oferite în aceste spații; pește și produse pescărești; carne și ouă proaspete; miere; fructe și legume proaspete de sezon produse de producătorii locali, regionali.

Ordonanța nu impune comercianților să-și schimbe contractele de furnizare existente. Obiectivul este de a oferi oportunități pentru producția regională, pentru a sprijini producătorii bulgari mici și locali.

Conform Ordonanței, producătorii regionali sunt cei care operează în același district în care se află supermarketul sau în districtele învecinate. Practic, micii fermieri, țăranii bulgari, producătorii locali livrează la cel mai apropiat supermarket sau la cele din județele vecine.

Ieri, 14 aprilie 2020, a doua zi după emiterea Ordonanței, lanțurile de magazine au reacționat cu furie. Au transmis o adresă Guvernului în care au declarat că ordonanța adoptată contravine legislației bulgare și europene.

De asemenea, comercianții cu amănuntul spun că faptul că sunt obligați să ia produse bulgare suplimentare nu crește mărfurile bulgare din lanțurile de vânzare cu amănuntul. Astfel, statul redistribuie piața doar în rândul producătorilor bulgari, acordând preferință unora în detrimentul altora. În acest caz, redistribuirea pieței se face nu pe baza calității și prețului mărfurilor, ci în funcție de locația producătorului.

Reprezentanții retailerilor au spus că Ordonanța creează un mediu pentru corupție prin termenii vagi precum „spațiu adecvat” și „în mod adecvat”, care va fi interpretat și aplicat de oficialii statului din regiuni, fără un cadru de reglementare clar. Potrivit acestora, doar piața liberă și concurența protejează cel mai bine interesele consumatorilor și ale economiei.

Reprezentanții retailerilor mai spun că Ordonanța adoptată nu poate fi pusă în practică. Odată cu adoptarea sa, ministrul agriculturii, Dessislava Taneva, și-ar fi indus în eroare colegii din guvern cu privire la conținutul său specific, de exemplu, aproximativ 90% din monopolul produselor lactate. Astfel, ministrul Agriculturii ar fi vrut să pună pe rafturile magazinelor produse provenite de la producătorii „din cercurile ei apropiate”, au acuzat retailerii.

Ministrul Taneva a declarat pentru BNT, presa din Bulgaria, că poziția lanțurilor de vânzare cu amănuntul este o acuzație personală, un război personal împotriva ei.

Desislava Taneva: Toate afirmațiile lor (ale reprezentanților marilor magazine n.r.) nu contează pentru mine, este important ca la sfârșitul acestei crize, fermierii să fi supraviețuit și să nu arunce produsele bulgare de cea mai înaltă calitate.

Potrivit lui Taneva, „scopul acestei ordonanțe guvernamentale este să sprijine producătorii mici și locali și mijloacele de trai ale acestora”.

Vladimir Mihailov, Asociația Națională a Producătorilor de Lapte: Susținem pe deplin decizia Guvernului, care sprijină producătorii bulgari. Din punct de vedere al faptului că lanțurile de retail reacționează atât de ofensiv, nu pot să răspund. Cred că reacția lor nu este îndreptată în interesul societății bulgare.


Vizualizat: 9164 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

28 noiembrie 2024 - 16:26

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în cadrul Campaniei de plată în avans aferentă anului de cerere 2024, a autorizat la plată suma totală de 1.283.042.988 euro (6.383.586.787 lei).

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

28 noiembrie 2024 - 10:33

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată, la 27 noiembrie 2024, de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Christophe Hansen, propus de Luxemburg, va prelua portofoliul de comisar european pentru agricultură şi alimentaţie.

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

28 noiembrie 2024 - 10:02

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri bugetul Uniunii Europene din 2025, care prevede un sprijin consistent pentru soluţionarea problemelor din domenii precum sănătate, ajutor umanitar, gestionarea frontierelor şi climă. Bugetul total pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, cu 6% mai mare decât cel pentru 2024 (o creştere cu 10 miliarde de euro).

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

28 noiembrie 2024 - 09:52

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că vor fi finanțate 581 de proiecte selectate cu suma totală de 110,4 milioane de euro.

Porcul de la țară, mai scump!

Porcul de la țară, mai scump!

28 noiembrie 2024 - 07:29

Mulți români preferă, în această perioadă, să cumpere porcul de Crăciun din gospodăriile țăranilor. Ce prețuri sunt anul acesta pe kilogramul de porc în viu?

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

28 noiembrie 2024 - 06:51

Fermierii beneficiază anul acesta de o subvenție APIA cu un cuantum de 2.100 de euro/ha dacă au cultivat legume în sere și solarii, tomate, castraveți, ardei, vinete și dacă au bifat această subvenție pe cererea unică depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

27 noiembrie 2024 - 19:45

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca a efectuat miercuri nouă percheziţii în judeţul Mureş, în cadrul unei anchete privind o posibilă fraudă cu subvenţii implicând proiecte de apicultură şi de prelucrare a mierii, finanţate de UE, anunţă un comunicat al instituţiei de la Luxemburg.

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

27 noiembrie 2024 - 18:42

Programul Rabla pentru tractoare, lansat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și așteptat cu nerăbdare de fermieri, a devenit o nouă sursă de dezamăgire pentru aceștia.

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

27 noiembrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încheie la sfârșitul acestei săptămâni, pe 29 noiembrie, plata avansului pe hectar și pe cap animal la subvențiile aferente acestui an. De săptămâna viitoare, APIA demarează plata finală.

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

27 noiembrie 2024 - 06:19

Creşterea subvenţiilor, dezvoltarea sistemului de irigaţii, accesul la finanţare şi modificarea legii arendei, reprezintă principalele solicitări ale fermierilor din ţara noastră, potrivit documentului Carta Albă a Agriculturii 2024 lansat ieri de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Lucrarea prezintă evaluarea stării actuale a agriculturii şi identificarea principalelor provocări şi oportunităţi pentru următorii ani. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Aşa o fi?

Aşa o fi?
Dacă soţul este gelos, înseamnă că te iubeşte Detalii