SUSȚINEM ȚĂRANUL! Marile lanțuri de magazine sunt obligate să vândă lapte, produse lactate, legume, carne, ouă, miere, pește și alte produse din fermele locale, de la micii fermieri și producători locali. Guvernul din Bulgaria a emis pe 13 aprilie 2020 Ordonanța care le impune supermarketurilor să aibă spații rezervate pe rafturi pentru vânzarea produselor de la micii fermieri și producători locali.
Guvernul bulgar a emis, pe 13 aprilie 2020, o Ordonanță prin care obligă marile lanțuri de supermarketuri să ofere produse bulgare realizate de micii fermieri, de producătorii locali.
Ordonanța prevede, de asemenea, că ar trebui să fie alocat suficient spațiu la punctele de desfacere și produsele ar trebui să fie afișate într-o manieră care să indice clar că produsele au fost fabricate local.
Laptele și produsele lactate fabricate în fermele din Bulgaria ar trebui să fie oferite în aceste spații; pește și produse pescărești; carne și ouă proaspete; miere; fructe și legume proaspete de sezon produse de producătorii locali, regionali.
Ordonanța nu impune comercianților să-și schimbe contractele de furnizare existente. Obiectivul este de a oferi oportunități pentru producția regională, pentru a sprijini producătorii bulgari mici și locali.
Conform Ordonanței, producătorii regionali sunt cei care operează în același district în care se află supermarketul sau în districtele învecinate. Practic, micii fermieri, țăranii bulgari, producătorii locali livrează la cel mai apropiat supermarket sau la cele din județele vecine.
Ieri, 14 aprilie 2020, a doua zi după emiterea Ordonanței, lanțurile de magazine au reacționat cu furie. Au transmis o adresă Guvernului în care au declarat că ordonanța adoptată contravine legislației bulgare și europene.
De asemenea, comercianții cu amănuntul spun că faptul că sunt obligați să ia produse bulgare suplimentare nu crește mărfurile bulgare din lanțurile de vânzare cu amănuntul. Astfel, statul redistribuie piața doar în rândul producătorilor bulgari, acordând preferință unora în detrimentul altora. În acest caz, redistribuirea pieței se face nu pe baza calității și prețului mărfurilor, ci în funcție de locația producătorului.
Reprezentanții retailerilor au spus că Ordonanța creează un mediu pentru corupție prin termenii vagi precum „spațiu adecvat” și „în mod adecvat”, care va fi interpretat și aplicat de oficialii statului din regiuni, fără un cadru de reglementare clar. Potrivit acestora, doar piața liberă și concurența protejează cel mai bine interesele consumatorilor și ale economiei.
Reprezentanții retailerilor mai spun că Ordonanța adoptată nu poate fi pusă în practică. Odată cu adoptarea sa, ministrul agriculturii, Dessislava Taneva, și-ar fi indus în eroare colegii din guvern cu privire la conținutul său specific, de exemplu, aproximativ 90% din monopolul produselor lactate. Astfel, ministrul Agriculturii ar fi vrut să pună pe rafturile magazinelor produse provenite de la producătorii „din cercurile ei apropiate”, au acuzat retailerii.
Ministrul Taneva a declarat pentru BNT, presa din Bulgaria, că poziția lanțurilor de vânzare cu amănuntul este o acuzație personală, un război personal împotriva ei.
Desislava Taneva: Toate afirmațiile lor (ale reprezentanților marilor magazine n.r.) nu contează pentru mine, este important ca la sfârșitul acestei crize, fermierii să fi supraviețuit și să nu arunce produsele bulgare de cea mai înaltă calitate.
Potrivit lui Taneva, „scopul acestei ordonanțe guvernamentale este să sprijine producătorii mici și locali și mijloacele de trai ale acestora”.
Vladimir Mihailov, Asociația Națională a Producătorilor de Lapte: Susținem pe deplin decizia Guvernului, care sprijină producătorii bulgari. Din punct de vedere al faptului că lanțurile de retail reacționează atât de ofensiv, nu pot să răspund. Cred că reacția lor nu este îndreptată în interesul societății bulgare.