MODIFICĂRI! Ordinul comun al ministrului agriculturii și al ministrului Afacerilor Interne nr. 97/63/2020 prin care li se acordă despăgubiri fermierilor ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă, publicat pe 16 aprilie 2020 în Monitorul Oficial, a fost modificat. Ministerul Agriculturii a afișat, joi seara, pe site-ul oficial modificările făcute. Sunt stabilite termene pentru evaluarea pagubelor
În versiunea publicată în Monitorul Oficial a Ordinului MADR sunt despăgubiți doar deținătorii de terenuri agricole ale căror culturi au fost afectate în procent de peste 30%. Asta ar fi însemnat să fie excluși de la despăgubiri fermierii care au terenuri în arendă sau să fie despăgubiți doar pentru culturile puse pe terenurile pe care le au în proprietate. În noua versiune a Ordinului MADR a fost corectat acest lucru, iar "deținătorii de terenuri agricole" au fost înlocuiți cu "utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă". Astfel, fermierii sunt despăgubiți și pentru culturile pe care le au pe terenurile luate în arendă.
De asemenea, fermierii vor anunța unitățile administrativ-teritoriale (primăriile) în termen de 3 zile de la constatarea distrugerilor, nu în termen de 3 zile de la producerea distrugerii, așa cum scrie în versiunea publicată în MO și care frizează absurdul. Distrugerile provocate de secetă nu au cum să fie anunțate în 3 zile de la producere, efectele secetei asupra culturilor agricole se văd în timp.
Utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, ale căror suprafeţe cu culturi agricole au fost afectate în procent de peste 30% din suprafeţele destinate producţiei vegetale, aferente fiecărei culturi, depun înştiinţări scrise la unitatea administrativ-teritorială pe a căror rază teritorială se află terenul, în format fizic sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în termen de 3 zile de la constatarea distrugerii sau vătămării culturilor agricole deţinute.
Versiunea publicată în Monitorul Oficial.
O altă modificare vizează stabilirea unor termene pentru finalizarea Raportului de sinteză cu evaluarea pagubelor la culturile agricole. Pe baza acestui act, fermierii vor fi despăgubiți. Cum se procedează pentru evaluarea pagubelor?
Articolul 18 se modifică și va avea următorul cuprins:
Art. 18. - (1) În funcţie de pagubele înregistrate şi raportate de Grupul de suport tehnic, prefectul, în calitatea sa de preşedinte al comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, numeşte, prin ordin, comisiile de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole.
(2) Din cadrul comisiilor de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole fac parte reprezentanţi ai administraţiei publice locale, un reprezentant al centrului judeţean/local al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi un reprezentant al direcţiei pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
(3) Prezenţa tuturor reprezentanţilor prevăzuţi la alin. (2) și a fermierului sau a reprezentantului acestuia este obligatorie.
(4) Secretariatele comisiilor prevăzute la alin. (1) sunt asigurate de către persoane din cadrul direcţiei pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
(5) Comisiile prevăzute la alin. (1) întocmesc procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole, al căror model este prevăzut în anexa nr. 3 la prezentul regulament, prin validarea şi centralizarea datelor conţinute în rapoartele operative întocmite la nivelul comitetelor locale pentru situaţii de urgenţa şi evaluarea acestora.
(6) Persoanele nominalizate în comisiile pentru constatarea şi evaluarea pagubelor la culturile agricole au obligaţia asumării proceselor-verbale, pe baza experienţei şi a cunoştinţelor tehnice/profesionale deţinute.
(7) Comitetul local pentru situaţii de urgenţă înregistrează procesele-verbale pentru constatarea şi evaluarea pagubelor la culturile agricole şi le înaintează comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă.
(8) Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă înaintează procesele-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole către Grupul de suport tehnic, în vederea întocmirii raportului de sinteză cu pagubele la culturile agricole, asociate fenomenului meteorologic de secetă pedologică, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 4 la prezentul regulament.
(9) Rapoartele de sinteză se întocmesc până cel târziu la data de 15 iunie inclusiv, pentru culturile înființate în toamnă, respectiv până cel târziu la data de 15 septembrie inclusiv, pentru culturile înființate în primăvară și se comunică Instituției Prefectului, Consiliului Județean și Centrului operativ pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, este menționat în proiectul de Ordin MADR care modifică Ordinul publicat deja în Monitorul Oficial.