Cristina Simion, director SCDVV Bujoru
Anul agricol care acum se încheie a fost foarte bun, dar pentru viticultori n-a fost unul excepţional. Am înregistrat într-una din zilele lunii ianuarie, un ger de minus 26 de grade Celsius, care a afectat profund viabilitatea mugurilor, iar în perioada de vegetaţie n-au mai rodit. În partea finală a anului, înainte de recoltat, în august – septembrie - octombrie, am avut o perioadă lungă de secetă. La noi s-a început recoltatul strugurilor la o temperatură de 36 de grade Celsius, ceea ce nu este recomandabil, iar nu peste mult timp de la debutul acestei lucrări strugurii s-au ofilit. În aceste condiţii producţia obţinută a fost mică, dar de foarte bună calitate, concentraţia de zahăr înregistrată fiind de peste 200 grame.
Anul 2012, cel puţin în zona noastră, este deosebit de secetos, deficitul de apă din sol este extraordinar, chiar şi pentru o plantă perenă cum este viţa-de-vie, lipsa apei se manifestă până la o adâncime de 1 – 1,5 m. N-am avut geruri până acum, lemnul butucilor la coajă este foarte bine copt.
Avem şi grâu, dar este foarte puţin răsărit, nu-i înfrăţit.
Cititorilor siteului Agroinfo şi revistelor pe care le editaţi, le doresc un an bun cu sănătate, din punct de vedere profesional, întrucât în mare majoritate sunt agricultori, condiţii normale de cultură pentru toate plantele. De asemenea, le doresc să aibă satisfacţiile pe care le aşteaptă şi să nu descurajeze, iar producătorii agricoli să se adreseze cu încredere nouă, cercetătorilor, pentru a primi sfaturile şi recomandările de specialitate pe care le oferim fără niciun ban, important este numai să apeleze la noi.