Adama
AGRICOVER

Camere agricole: 42 judeţene şi una naţională, din septembrie

Publicat: 14 iunie 2012 - 23:26
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Camerele agricole vor fi doar 42 judeţene şi una naţională şi ar putea funcţiona de la începutul lunii septembrie, după ce proiectul de lege pentru modificarea Legii 283/2010 privind înfiinţarea şi funcţionarea camerelor agricole a fost adoptat în 14 iunie 2012 de plenul Camerei Deputaţilor (for decizional), urmând a fi trimis Preşedintelui spre promulgare în 5 zile de la adoptare, ne-a spus deputatul Adrian Rădulescu, preşedintele Comisiei de Agricultură.

Rădulescu a precizat că este o lege care nu va avea norme de aplicare, toate detaliile fiind lămurite în textul legii.

Industria alimentară şi piscicultura au fost introduse în titlul şi în aria de activitate a camerelor agricole, care vor fi „instituţii private de interes public, nonprofit”, create cu scopul “de a reprezenta şi promova interesele fermierilor agricoli, persoane fizice/juridice din agricultură cu toate ramurile ei”. Camerele agricole vor putea înfiinţa societăţi comerciale sau participa ca acţionari la societăţi comerciale înfiinţate deja.

Comitetul Naţional de Iniţiativă va avea 25 de membri, din care 21 din partea formelor asociative, iar Comitetul Judeţean de Iniţiativă va avea 11 membri, din care 8 ai formelor asociative, plus directorul DADR judeţene, 1 reprezentant al inspectoratului teritorial silvic şi de vânătoare şi 1 reprezentant al Prefecturii.

Colegiul judeţean va fi forul decizional al camerelor agricole judeţene şi va avea 25 de membri:

- 10 locuri - reprezentanţi aleşi, propuşi de asociaţiile profesionale judeţene

- 2 - patronate

- 2 - sindicate

- 2 - cooperative agricole

- 1 - proprietari de păduri şi/sau composesorate

- 1 - unităţi de cercetăre/învăţământ agricol

- 3 - fermieri independenţi, cu condiţia depunerii unei liste de susţinători, de minim 25 de alegători înscrişi în listele electorale, pentru fiecare candidat

- 3 - tineri fermieri până în 30 de ani, cu minim 25 de susţinători

- 1 - medici veterinari.

Listele electorale trebuie întocmite în 30 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a legii, pe baza datelor de la APIA, ocoalele silvice private şi ANPA şi afişate cu 45 de zile înainte de alegeri. Fondurile pentru primele alegeri vor fi alocate de stat. Camerele agricole nou înfiinţate vor prelua patrimoniul celor judeţene desfiinţate şi vor beneficia, la cerere, de bunuri ale statului atribuite în folosinţă gratuită. Camerele agricole vor putea nominaliza câte un consilier pentru ministerele Agriculturii, Administraţiei şi Finanţelor.

Vizualizat: 6663 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Legea camerelor agricole intră la vot final

Legea camerelor agricole intră la vot final

Proiectul legii camerelor agricole şi cel al energiei vor fi dezbătute şi votate joi, 13 iunie a.c. de plenul Camerei Deputaţilor, când va fi şedinţă de vot final.

Rădulescu: Camerele Agricole ar putea funcţiona până în toamna acestui an

Rădulescu: Camerele Agricole ar putea funcţiona până în toamna acestui an

Camerele Agricole ar putea deveni funcţionale până în toamna acestui an, dacă proiectul iniţiat de actualul comisar european Dacian Cioloş, încă din 2008, va primi undă verde în plenul Camerei Deputaţilor, a declarat preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, Adrian Rădulescu.

Baciu: Camerele agricole ar putea rezolva o parte din problemele fermierilor

Baciu: Camerele agricole ar putea rezolva o parte din problemele fermierilor

Sperăm ca prin înfiinţarea Camerelor agricole cel puţin o parte din problemele fermierilor privind exploatarea eficientă a pământului, aprovizionarea cu input-uri, valorificarea producţiei, reprezentativitatea, să fie rezolvate, a spus Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) la „Conferinţa Naţională a agricultorilor români - 10 ani de activitate LAPAR în slujba agriculturii şi agricultorilor români”.

Răspuns Ministrului la ideea Camerelor Agricole

Răspuns Ministrului la ideea Camerelor Agricole

Componenţa Camerelor Agricole şi modul lor de funcţionare, aşa cum apar din bâlbîielile legislative ale ultimilor ani, le sortesc pe acestea la moarte prematură.

Stelian Fuia: Sper ca în 10 mai să avem alegeri pentru Camerele Agricole

Stelian Fuia: Sper ca în 10 mai să avem alegeri pentru Camerele Agricole

Proiectul Camerelor Agricole este un proiect prioritar pentru noul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, care a declarat marţi, la Călăraşi, că speră ca acest act normativ să fie promulgat în data de 10 martie.

Cioloş: Camerele agricole vor putea funcţiona şi cu bani europeni, doar să fie făcute odată!

Cioloş: Camerele agricole vor putea funcţiona şi cu bani europeni, doar să fie făcute odată!

Înfiinţarea camerelor agricole va întări capacitatea de consultanţă agricolă în România, iar o parte din banii pentru finanţarea acestora ar putea veni şi din fonduri europene, numai să fie înfiinţate, a atras atenţia Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, prezent în perioada 16-17 februarie 2012 la Bucureşti.

Ministrul Agriculturii vrea să creeze, în acest an, camerele agricole pentru fermieri

Ministrul Agriculturii vrea să creeze, în acest an, camerele agricole pentru fermieri

Avem obligaţia ca în acest an să le dăm fermierilor camerele agricole pentru a se organiza, a declarat Stelian Fuia, noul ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în cadrul ceremoniei de predare-primire a mandatului de ministru. 

Ministerul Agriculturii propune modificarea Legii Camerelor Agricole

Ministerul Agriculturii propune modificarea Legii Camerelor Agricole

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va propune modificarea Legii Camerelor Agricole, printr-o ordonanţă de urgenţă, astfel încât acestea să funcţioneze cu şi pentru agricultori.  

Modificarea Legii Camerelor Agricole, solicitată de FNPAR

Modificarea Legii Camerelor Agricole, solicitată de FNPAR

FNPAR a cerut, de urgenţă, modificarea Legii Camerelor Agricole. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
nume
|
09. 05, 2012. Wednesday 09:29

Cei ce lucreaza acum la camerele agricole trebuie dati afara. In locul lor vor fi angajati tinerii absolventi ai facultatilor de profil. Este necesara o schimbare din temelie.

2.
MUNTHIU IOSEF
|
06. 29, 2012. Friday 21:39

Iar se vor angaja personal pe criterii politice sau relatii?
Care este modaliataea de plata in criza asta?

1.
Radu Gabriela
|
06. 28, 2012. Thursday 15:40

Ce se va intimpla cu cei care lucreaza in prezent la camerele agricole, si care in ultimii ani au lucrat la proiecte europene, o sa ramina pe drumuri? Camerele actuale au incasat bani de pe urma intocmirii acestor proiecte, incepind de la Sapard ( cind se numeau consultanta agricola). stie cineva ce s-a intimplat cu acesti bani?

Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii