VACCINUL ÎMPOTRIVA PPA VA FI OBȚINUT CURÂND! 40 de ani a luptat Spania cu pedeapsa numită pesta porcină africană (PPA). Acum, industria de creștere a porcului este una dintre cele mai dezvoltate, spune un cercetător spaniol. Dr. Fernando Rodriguez susține că pesta porcină africană nu este atât de contagioasă și nu se răspândește atât de ușor, cum se întâmplă în cazul pestei porcine clasice. Nu este nici atât de contagioasă! Ce spune acest expert despre modul de apariție și răspândire și când va exista un vaccin, a fost preluat de AGROINFO din publicația Pig Progress.
Spania a luptat puternic în 1980 și 1990 pentru a eradica pesta porcină africană, însă a avut mereu o parte a cercetării focusată pe acest virus. PPA ffind din nou in top, e momentul să-l ascultăm pe dr. Fernando Rodriguez.
Acum câteva săptămâni am primit vestea proastă despre primul caz declarat de PPA în sudul Belgiei. Virusul a fost depistat la doi porci mistreti.
În absența altor date, totul este doar o speculație. O explicație plauzibilă a originii infecției ar putea fi infectarea directă cu produse contaminate provenite din zone infectate. Orice altă explicatie ar putea genera întrebări neplăcute.
Toți cei peste 40 de ani au amintiri mai mult sau mai puțin vii despre ceea ce a însemnat flagelul PPA pentru țara noastră, Spania.
A fost o boală pe care am fost capabili să o controlăm dupa 40 de ani de luptă epuizantă, lăsând în urmă un preț pe care nu ni-l putem permite nici astăzi.
Doar după 10 ani după ce a fost eradicată din Europa continentală, PPA a reintrat în Europa prin Georgia și de atunci nu am reușit să-i oprim evoluția. Astăzi ne aflăm in fața unei panorame triste: PPA este endemică în Europa de Est și a fost deja diagnosticată în 9 țări din UE, recent și în China, unde virusul se extinde intr-un ritm amețitor, amenințînd prima industrie din lume a creșterii porcului.
Între timp, PPA se întinde pe scara largă în Africa subsahariană, fără să-i acorde cineva atenție și să prevină industria creșterii porcului. Deși este adevărat că amenințarea cu PPA este mai aproape geografic ca niciodată, nu toate veștile sunt rele. Sectorul creșterii porcilor din Spania a evoluat exponențial în ultimele decenii, devenind unul dintre cele mai puternice și mai avansate din lume, iar astăzi, măsurile de biodecuritate implementate în ferme reprezintă cel mai bun aliat al nostru împotriva PPA.
Recent am avut privilegiul de a sta la o masa rotundă pe tema PPA cu Klaus Depner, în contextul simpozionului european cu privire la managementul sănătății porcine, organizat in Barcelona. Titlul discursului său: “Este PPA o boală cauzată de om?”, rezumînd concluziile foarte bine.
Contrar credinței/cunoașterii generale, pesta porcină africană (PPA) nu este mereu o boală extrem de contagioasă, în special prin comparație cu pesta porcina clasică sau febra aftoasă, ale căror virusuri se transmit mult mai ușor. Pentru a se putea transmite, PPA necesită contact direct. Transmiterea prin aer, de exemplu, este mai puțin eficientă comparativ cu celelalte două virusuri.
Așa că, cel mai bun lucru pe care-l putem face astăzi este să ne asigurăm că animalele nu intră în contact cu materiale posibil contaminate. Conceptul de biosecuritate, care uneori nu a fost luat în serios, este mai necesar ca niciodată. Dacă trebuie să vă schimbați hainele de 17 ori și sa folosiți 80 perechi de mănuși pe zi, nu ezitați sa o faceți, iar dacă aveți întrebări, mergeți la autoritățile competente. Noi putem contribui mereu și să vă sfătuim cu tot ceea ce ține de competența noastră.
Toate evolutiile recente în PPA, inclusiv hărți interactive ale focarelor, pot fi găsite pe o pagină specială PPA. În cele din urmă, un pic de speranță. Este adevărat că astăzi nu există vaccin, dar dacă vă spune cineva că este imposibil să-l obtineti, nu-l credeți. Este posibil și sperăm destul de curând.
Ceea ce vă cer este ca întotdeauna să ne amintim că nu există vaccin (nu vorbesc doar despre PPA) fără investigatțe și că nu există nicio dezvoltare ce poate fi făcută în două zile. Haideți să ne alăturăm eforturilor noastre, astfel încât, în viitor, fraza “să previi înseamnă să vindeci” să devină realitate.