DATE OFICIALE! Institutul Național de Statistică (INS) a publicat recent rezultatele unui studiu privind agricultura românească. Numărul exploatațiilor agricole a scăzut cu 5,7% fiind în număr de 3,4 milioane. Procesul de comasare a terenurilor agricole s-a intensificat. Dar la fel de pronunțată este și polarizarea agriculturii.
A scăzut atât numărul exploatațiilor fără personalitate juridică, adică ale persoanelor fizice, dar și cele care au personalitate juridică, adică deținute de companii. Scăderea numărului de exploatații agricole arată faptul că a avut loc o coagulare a acestor suprafețe.
Intensitatea comasării terenurilor există, dar nu la un nivel înalt. Este vorba despre o creștere a suprafeței agricole medii exploatată de persoanele fizice de la 2,02 hectare, în anul 2013, la 2,04 hectare, în 2016. În ceea ce privește exploatațiile deținute de firme, suprafața medie a crescut de la 207,5 hectare la 213,6 hectare. Ceea ce ne arată că procesul de comasare a terenurilor se desfășoară, dar ritmul este lent.
Exploatațiile agricole de sub un hectar reprezintă numeric mai mult de jumătate din total, dar utilizează doar 5% din suprafața agricolă; exploatațiile cu o suprafață cuprinsă între unu și cinci hectare reprezintă aproximativ un sfert din suprafața utilizată, iar exploatațiile mai mari de 50 de hectare sunt foarte puține din punct de vedere numeric, dar utilizează mai mult de jumătate din suprafața agricolă. Fermele mari sunt sub 1% din total, dar utilizează jumătate din suprafața țării și există multe gospodării mici, care, însă, exploatează doar 5% din suprafața totală. Ceea ce demonstrează un accentuat proces de polarizare a agriculturii.
Potrivit studiului INS, 61% din suprafața agricolă este în proprietatea fermierilor care o exploatează.
Surse: INS, RFI