PEȘTELE, MÂNCAREA BOGATULUI. Importăm în fiecare an 80.000 de tone de pește! Producția anuală de pește a României ajunge la 30.000 de tone. NU mai avem vase de pescuit, avem cote anuale de pește, și din speciile scumpe și protejate, pe care le împărțim frățește cu Bulgaria, chiar dacă resursa noastră, de exemplu de calcan, este mult mai bogată decât a bulgarilor.
Pe vremuri, peștele era mâncarea săracului, dar a devenit, pentru anumite specii, un lux. Cum e calcanul un pește rar și scump. România importă 80.000 de tone de pește în fiecare an. Capacitatea de producție națională este de 30.000 de tone. Românul a început să consume tot mai mult pește și sigur că se apelează la import.
Față de ce era cu câteva decenii în urmă, când România era mare producătoare, avea vase oceanice de pescuit, acum sigur prețurile la pește au crescut, spune ministrul agriculturii. Țara noastră mai are doar trei vase de pescuit care depășesc 15 metri. Restul sunt vase de pescuit de mici dimensiuni.
Anual, cota de calcan, o specie protejată, este împărțită frățește cu Bulgaria chiar dacă țara noastră ar avea o resursă mai bogată din acest pește scump. decât Bulgaria.
Pentru calcan, România și Bulgaria au o cotă de pescuit, pe care o gestionează 50% - 50% de 86 de tone în fiecare an. La Bruxelles, la Comisia Europeană se va discuta despre posibilitatea reducerii acestei cote în condițiile în care oamenii de știință din cele două state analizează, în fiecare an, bio-resursa, de fapt, hrana pe care calcanul o consumă și de acolo se deduce dacă au avut efect măsurile de limitare a capturilor.
Sigur, sunt noutăți la nivel european, este vorba despre politica privind domeniul pescuitului care prevede ca atunci când sunt specii capturate accidental, să fie rearuncate în mare. În apele României și Bulgariei, fiind ape maritime europene pot să pescuiască oricare dintre cele două state. După evaluarea oamenilor de știință, în România resursa de calcan este mai importantă. Sigur, gestionăm împreună această resursă. România și Bulgaria nu prind anual mai mult de 10%-15% din resursa de calcan. Această specie migrează dintr-o parte în alta, sigur că e important să se gestioneze corect, spune ministrul agriculturii Achim Irimescu.
România și Bulgaria mai gestionează împreună și cota de șprot, 12.000 de tone/an. Este un pește destul de mic, care nu prezintă un interes economic foarte mare.