EPIZOOTIA CIRCULĂ CU MAȘINI CU NUMĂR COP! Lecția coronavirus ar trebui să schimbe multe dintre obiceiurile românilor. Crescătorul de bovine din rasa Salers, Radu Teodor Husău, din Răstolț, Sălaj, avertizează că boala este dusă de la o fermă la alta cu mașini cu număr COP, controlul oficial al producțiilor/performanțelor.
În contextul actual, (cu mediatizarea răspândirii COVID-19 la oameni și a virusului PPA la animale) este evidentă pentru oricine nevoia respectării normelor de biosecuritate.
Dar ce ne facem când suntem obligați să primim în fermă un ansamblu de mașină + remorcă cântar? Ansamblu care vine din alte ferme, din alte localități, și vițeii trebuie urcați pe acel cântar, unde au mai fost urcați înainte alți viței, din alte ferme!
O bucată minusculă de bălegar, sau un smoc de păr cu insecte hematofage, sau sânge,sau urină - rămase de la un animal bolnav dintr-o fermă anterioară, sunt suficiente pentru contaminarea efectivului de animale sănătoase pe care le ai in fermă!!!
Și te trezești cu leucoză, paratuberculoza și alte grozăvii care îți ruinează investiția și îți transformă viața în coșmar! Perioada de incubație este suficient de mare să nu faci imediat legătură între vizita mașinii plimbărețe și apariția bolii in fermă, dar consecințele le suporți! Și pot fi catastrofale!
Și te gândești ,"Oare cu ce am greșit de mi s-au întâmplat?"
Poate nu vă vine să credeți, dar mașinile COP cu cântar care intră și ies în ferme , dintr-o localitate în alta, fără dezinfecții făcute ca la carte sunt cei mai periculoși vectori de transmitere a bolilor la animale! Pentru că animalele sunt urcate pe cântar, stresate, se balegă, urinează, se agită și se freacă de țarcul cântarului și toate urmele de balegă, urină, păr, sânge, cu posibilitatea de a conține cele mai urâte boli trec din fermă în fermă și dintr-un județ în altul!
Și asta doar pentru că niște entități private să încaseze de la buget și fermieri "taxa de COP"!
În alte țări, cântăririle le fac fermierii! Curat, igienic, fără riscul de a transporta bolile de-a lungul și de-a latul țării!
În loc ca banii cuveniți fermierilor pentru COP să se transforme într-un 4x4 cu o remorcă după el - care este doar un vector de transport boli dintr-o fermă în alta și dintr-un județ în altul - se pot cumpăra cântare omologate pentru fermele incluse in COP. Fermierul își cântărește vițeii, cum face acest fermier în poză, transmite datele spre asociația care le centralizează, și prin sondaj,( exact cum face RAR-ul cu stațiile ITP), reprezentanții ANZ fac supracontrol! Ai mințit, ai plătit! Acesta ar fi un ajutor pentru fermier, nu mașinile cu numărul de înmatriculare COP care duc bolile peste tot!
‼️Un singur animal bolnav poate transmite boala in zeci de ferme!
Răspândirea PPA in Romania se datorează și acestor ansambluri nomade, care bat drumurile țării , într-un pelerinaj din fermă în fermă fără dezinfecție!
Sperăm că autoritățile se vor sesiza și vor opri acest dute-vino periculos și de-a dreptul inutil înainte de a apărea și la fermele de bovine din România epidemii! A scris crescătorul Radu Teodor Husău, pe pagina sa Facebook.
Fermierii au reacționat imediat la avertismentul crescătorului de bovine din Sălaj. Un crescător de bovine din rasa Charolaise a dat exemplul de bună practică al Asociației Crescătorilor de Bovine din Carne din România (ACBCR) care-și ia măsuri de precauție prin dezinfectarea mașinii, a cântarului la intrarea în fermă.
Da , într-adevăr așa este riscul este foarte mare. La mine in ferma in afara de cei de la ACBCR nu vine și nici nu a venit nimeni să cântărească vreun animal, iar controlorul de la ACBCR de fiecare data înainte de amplasarea cantarului pt cântărire îl spală și îl dezinfectează. La fel și după cântărire. Eu oricum intenționez să-mi construiesc un filtru de dezinfecție la intrare in viitorul apropiat.
La mine, chiar la intrare in ferma , partea din spate, am platforma de bălegar , acolo dau cu spatele și baga acea cușcă cu cantar și toată soluția se scurge in fosa de colectare a platformei de bălegar ...până acum nu am avut probleme, sper sa nu fie nici de acum încolo, dar într-adevăr ar trebui luate niste măsuri cumva sa reducem riscul cat mai mult. Din păcate nu suntem nici ajutați și nici susținuți de nimeni, trebuie sa facem totul singuri
Nici cu ideea de a cântări noi animalele și a trimite datele nu sunt de acord.... Sunt foarte multi care trimit date false, animale care nu mai sunt in exploatație sunt trecute ca prezente, animale metis sunt trecute ca rasa pura ....etc . Eu as impune reguli mult mai drastice pentru a preveni cat mai mult falsificarea datelor. Românul este foarte inventiv, a comentat Charolais Argeș, la postarea crescătorului din Sălaj.
Ce motiv ar avea cineva sa raporteze rezultate eronate pentru cântărire? Își fură singur căciula! La stațiile ITP când mergi cu mașina, aleatoriu, se blochează mașina de către RAR pentru supracontrol. Vine omul de la RAR și verifică dacă stația ITP a efectuat inspecția corect. Dacă nu au făcut corect inspecția, statia este sancționată. Dacă se repetă neregulile, statia își pierde autorizația!
Similar, după ce eu cântăresc vițeii și transmit datele, prin sondaj, vine reprezentantul ANZ sau al cărții de rasă și verifică corectitudinea datelor.
Fără să mai transportăm cântarul cu viruși dintr-o fermă în alta și dintr-un județ în altul.
Iar pentru metiși de ce sa fac COP??? Ii cântărește fermierul la vânzare. Rezolvarea este simplă: fiecare fermier transmite rezultatul cântăririi asociației. Nu trebuie sa vină nici un reprezentant.
La o fermă de 10 vaci de 2000 euro bucata credeți că este scump un cântar de 1000 euro? Dacă caravana COP îmbolnăvește o vacă de 2000 de euro, este scump sa ai cântarul propriu???Mai ales că banii de la stat pentru COP nu ar intra integral in conturile asociației, ci ar intra in conturile fermierilor. Plus de asta fermierii nu ar mai plăti taxa COP, ci ar plăti cântarul.
Și atunci s-ar simți un beneficiu.
Cântar care este absolut necesar pentru cântărirea produșilor in vederea comercializării! I-a răspuns Radu Teodor crescătorului din Argeș.
Radu Teodor Husău este de profesie inginer în telecomunicaţii, dar a renunțat la jobul de IT-ist pentru a se ocupa de ferma din satul Răstolţ, comuna Buciumi, judeţul Sălaj. Fermierul crește bovine din rasa Salers. Animalele sunt cu pedigree pe patru generaţii şi provin din Cantal, Franţa.