Adama
AGRICOVER

NE DEȘTEPTĂM ȘI NOI?! CUM SE DUCE BOALA DIN FERMĂ ÎN FERMĂ!

Publicat: 16 martie 2020 - 06:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

EPIZOOTIA CIRCULĂ CU MAȘINI CU NUMĂR COP! Lecția coronavirus ar trebui să schimbe multe dintre obiceiurile românilor. Crescătorul de bovine din rasa Salers, Radu Teodor Husău, din Răstolț, Sălaj, avertizează că boala este dusă de la o fermă la alta cu mașini cu număr COP, controlul oficial al producțiilor/performanțelor.

În contextul actual, (cu mediatizarea răspândirii COVID-19 la oameni și a virusului PPA la animale) este evidentă pentru oricine nevoia respectării normelor de biosecuritate.

Dar ce ne facem când suntem obligați să primim în fermă un ansamblu de mașină + remorcă cântar? Ansamblu care vine din alte ferme, din alte localități, și vițeii trebuie urcați pe acel cântar, unde au mai fost urcați înainte alți viței, din alte ferme!
O bucată minusculă de bălegar, sau un smoc de păr cu insecte hematofage, sau sânge,sau urină - rămase de la un animal bolnav dintr-o fermă anterioară, sunt suficiente pentru contaminarea efectivului de animale sănătoase pe care le ai in fermă!!!
Și te trezești cu leucoză, paratuberculoza și alte grozăvii care îți ruinează investiția și îți transformă viața în coșmar! Perioada de incubație este suficient de mare să nu faci imediat legătură între vizita mașinii plimbărețe și apariția bolii in fermă, dar consecințele le suporți! Și pot fi catastrofale!

Și te gândești ,"Oare cu ce am greșit de mi s-au întâmplat?"

Poate nu vă vine să credeți, dar mașinile COP cu cântar care intră și ies în ferme , dintr-o localitate în alta, fără dezinfecții făcute ca la carte sunt cei mai periculoși vectori de transmitere a bolilor la animale! Pentru că animalele sunt urcate pe cântar, stresate, se balegă, urinează, se agită și se freacă de țarcul cântarului și toate urmele de balegă, urină, păr, sânge, cu posibilitatea de a conține cele mai urâte boli trec din fermă în fermă și dintr-un județ în altul!

Și asta doar pentru că niște entități private să încaseze de la buget și fermieri "taxa de COP"!

În alte țări, cântăririle le fac fermierii! Curat, igienic, fără riscul de a transporta bolile de-a lungul și de-a latul țării!

În loc ca banii cuveniți fermierilor pentru COP să se transforme într-un 4x4 cu o remorcă după el - care este doar un vector de transport boli dintr-o fermă în alta și dintr-un județ în altul - se pot cumpăra cântare omologate pentru fermele incluse in COP. Fermierul își cântărește vițeii, cum face acest fermier în poză, transmite datele spre asociația care le centralizează, și prin sondaj,( exact cum face RAR-ul cu stațiile ITP), reprezentanții ANZ fac supracontrol! Ai mințit, ai plătit! Acesta ar fi un ajutor pentru fermier, nu mașinile cu numărul de înmatriculare COP care duc bolile peste tot!

cantar-vacuta_b

‼️Un singur animal bolnav poate transmite boala in zeci de ferme!

Răspândirea PPA in Romania se datorează și acestor ansambluri nomade, care bat drumurile țării , într-un pelerinaj din fermă în fermă fără dezinfecție!
Sperăm că autoritățile se vor sesiza și vor opri acest dute-vino periculos și de-a dreptul inutil înainte de a apărea și la fermele de bovine din România epidemii!
A scris crescătorul Radu Teodor Husău, pe pagina sa Facebook.

Fermierii au reacționat imediat la avertismentul crescătorului de bovine din Sălaj. Un crescător de bovine din rasa Charolaise a dat exemplul de bună practică al Asociației Crescătorilor de Bovine din Carne din România (ACBCR) care-și ia măsuri de precauție prin dezinfectarea mașinii, a cântarului la intrarea în fermă.

Da , într-adevăr așa este riscul este foarte mare. La mine in ferma in afara de cei de la ACBCR nu vine și nici nu a venit nimeni să cântărească vreun animal, iar controlorul de la ACBCR de fiecare data înainte de amplasarea cantarului pt cântărire îl spală și îl dezinfectează. La fel și după cântărire. Eu oricum intenționez să-mi construiesc un filtru de dezinfecție la intrare in viitorul apropiat.
La mine, chiar la intrare in ferma , partea din spate, am platforma de bălegar , acolo dau cu spatele și baga acea cușcă cu cantar și toată soluția se scurge in fosa de colectare a platformei de bălegar ...până acum nu am avut probleme, sper sa nu fie nici de acum încolo, dar într-adevăr ar trebui luate niste măsuri cumva sa reducem riscul cat mai mult. Din păcate nu suntem nici ajutați și nici susținuți de nimeni, trebuie sa facem totul singuri
Nici cu ideea de a cântări noi animalele și a trimite datele nu sunt de acord.... Sunt foarte multi care trimit date false, animale care nu mai sunt in exploatație sunt trecute ca prezente, animale metis sunt trecute ca rasa pura ....etc . Eu as impune reguli mult mai drastice pentru a preveni cat mai mult falsificarea datelor. Românul este foarte inventiv, a comentat Charolais Argeș, la postarea crescătorului din Sălaj.

Ce motiv ar avea cineva sa raporteze rezultate eronate pentru cântărire? Își fură singur căciula! La stațiile ITP când mergi cu mașina, aleatoriu, se blochează mașina de către RAR pentru supracontrol. Vine omul de la RAR și verifică dacă stația ITP a efectuat inspecția corect. Dacă nu au făcut corect inspecția, statia este sancționată. Dacă se repetă neregulile, statia își pierde autorizația!

Similar, după ce eu cântăresc vițeii și transmit datele, prin sondaj, vine reprezentantul ANZ sau al cărții de rasă și verifică corectitudinea datelor.

Fără să mai transportăm cântarul cu viruși dintr-o fermă în alta și dintr-un județ în altul.
Iar pentru metiși de ce sa fac COP??? Ii cântărește fermierul la vânzare. Rezolvarea este simplă: fiecare fermier transmite rezultatul cântăririi asociației. Nu trebuie sa vină nici un reprezentant.

La o fermă de 10 vaci de 2000 euro bucata credeți că este scump un cântar de 1000 euro? Dacă caravana COP îmbolnăvește o vacă de 2000 de euro, este scump sa ai cântarul propriu???Mai ales că banii de la stat pentru COP nu ar intra integral in conturile asociației, ci ar intra in conturile fermierilor. Plus de asta fermierii nu ar mai plăti taxa COP, ci ar plăti cântarul.
Și atunci s-ar simți un beneficiu.
Cântar care este absolut necesar pentru cântărirea produșilor in vederea comercializării! I-a răspuns Radu Teodor crescătorului din Argeș.

Radu Teodor Husău este de profesie inginer în telecomunicaţii, dar a renunțat la jobul de IT-ist pentru a se ocupa de ferma din satul Răstolţ, comuna Buciumi, judeţul Sălaj. Fermierul crește bovine din rasa Salers. Animalele sunt cu pedigree pe patru generaţii şi provin din Cantal, Franţa.

Vizualizat: 6066 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

26 noiembrie 2024 - 18:28

Fermierii din Polonia protestează din nou și au blocat iar un punct de frontieră cu Ucraina. Ei nu permit intrarea camioanelor cu produse agricole din țara vecină, nemulțumiți de prețurile mici cu care sunt importate acestea.

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

26 noiembrie 2024 - 06:21

Pe lista plăților în avans nu au fost incluse toate schemele de plată de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale în acest an. Astfel, la plățile finale, demarate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din data de 2 decembrie 2024. Una dintre subvențiile așteptate de crescătorii de vaci este PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii