A venit mașina de lapte dimineața la fermă, a luat furtunul, ATENȚIE la condițiile sanitar-veterinare, dacă sunt respectate sau nu, un furtun foarte mare, care nici măcar nu era alb, era de o culoare gri ciudată și l-a plonjat în tancul de lapte, fără să-l cupleze la vana respectivă.
A absorbit tot laptele de acolo, l-a aruncat într-o cutie care era a mașinii și a plecat de acolo cu dâra de lapte care se mai scurgeau încă din furtun, povestește fermierul Cristian Lungu, președintele Asociației Fermierilor Utilizatori de Automate pentru Desfacerea Laptelui Crud.
În România, sunt reguli sanitar-veterinare extrem de stricte și care trebuie respectate de fermieri. Șocant și incredibil, fermierul austriac are depozitat gunoiul la câțiva pași de camera unde fabrică brânza!
În țara noastră, există obligativitate unei ferme de a avea o pltaformă de gunoi betonată și făcută în așa fel încât canalele de scurgere, pentru recuperarea purinului, să ducă într-un bazin colector. În ferma austriacă, există doar o platformă betonată cu munți de gunoi.
Purinul se scurgea printr-un canal care se formase natural la 5 metri distanță. ATENȚIE, la doar 5 metri distanță! Și curgea! Avem film ca să dovedim! Distanța de la platforma de gunoi și până la camera de procesare, unde fermierul austriac făcea produse din lapte, este de 10 metri, continuă fermierul povestea.
Fermierul Cristian Lungu și alți fermieri români au fost, în februarie 2016, într-un schimb de experiență la câteva ferme din Alpii austrieci. Ce au văzut și ce au aflat, le-a lăsat fermierilor noștri un gust amar.
Fermierul român încasează subvenții mult mai mici, este cocoșat de taxe și impozite, nu este ajutat să-și promoveze produsele. Și, parcă nu era deajuns, produsele românești sunt implicate acum și în scandalul contaminării cu bacteria E.coli.