CIUMA PORCILOR SE EXTINDE! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță noi focare de pestă porcină africană depistate în județul Călărași. Cu fiecare zi, boala care pune la pământ fermele românești mai cuprinde un județ. Focarele virusului PPA se înmulțesc cu o repeziciuni uimitoare.
Pesta Porcină Africană confirmată în două gospodării din comuna Borcea, județul Călărași, anunță ANSVSA, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.
În data de 15 august a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii din două gospodării din comuna Borcea, județul Călărași, situată la limita teritorială cu județul Ialomița.
În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență.
Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport si a fost dispusa uciderea porcinelor din cele două gopodării și ecarisarea carcaselor.
Centrul Local de Combatere a Bolilor Ialomita reunit astăzi, a dispus, conform planului de măsuri adoptate, pentru a preveni răspândirea bolii, uciderea preventivă a porcinelor din cele două gopodării și ecarisarea carcaselor.
Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele moarte și cele sacrificate. Proprietarii animalelor vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor HG 1214/2009, modificată și completată prin HG 484/2018.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare.
ANSVSA precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.
Numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 677 în 132 de localităţi din opt judeţe din zonele de nord-vest şi sud-est ale Românei, a declarat, marți, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu.
Potrivit sursei citate, crescătorii de porci afectaţi de pierderea animalelor din cauza pestei porcine africane au primit până în prezent despăgubiri de peste 218.000 de lei, însă valoarea deconturilor solicitate depăşeşte 3,5 milioane de lei.