În raportul comun finalizat la sfârşitul lunii aprilie 2014 şi transmis deputaţilor la începutul lunii mai, Comisia pentru Agricultură şi Comisia pentru Mediu şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor recomandă aprobarea proiectului de lege a pajiştilor, dar cu modificări faţă de varianta aprobată de Senat în iunie 2013.
Adoptarea legii pajiştilor (Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr.18/1991) a fost programată în 13 mai 2014 pentru dezbatere în procedură de urgenţă în Camera Deputaţilor, care este cameră decizională, însă a fost amânată din lipsă de cvorum.
Durata concesiunii/închirierii: 7-10 ani
Raportul celor două Comisii propune ca perioada de concesiune/închiriere, „în condiţiile legii, pentru suprafeţele de pajişti disponibile, proporţional cu efectivele de animale deţinute în exploataţie”, să fie cuprinsă între 7 şi 10 ani (maximum 5 ani erau prevăzuţi în varianta iniţială a legii şi minimum 10 ani - în forma adoptată de Senat).
Încărcătura, stabilită prin amenajamente pastorale făcute de primării
S-a renunţat la o încărcătură minimă obligatorie prevăzută prin lege. Aceasta va fi stabilită în amenajamentele pastorale ce vor fi incluse în cadrul documentaţiei de concesiune/închiriere a pajiştilor şi pe care fiecare primărie va avea obligaţia să le întocmească pentru toate pajiştile din comună, prin specialiştii din cadrul primăriilor, al direcţiilor agricole judeţene şi din cadrul Camerelor agricole din subordinea Consiliilor Judeţene, conform ghidului elaborat de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pajişti Braşov. Conţinutul amenajamentului pastoral va fi aprobat şi detaliat prin normele metodologice de aplicare a legii, propuse de Ministerul Agriculturii şi aprobate prin hotărâre a Guvernului în maximum 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii.
Minim 0,3 UVM/ha pentru subvenţia pe suprafaţă
Solicitanţii de fonduri europene pe suprafaţă persoane fizice şi juridice proprietari/utilizatori de pajişti, vor avea „obligaţia să efectueze o activitate agricolă minimă echivalentă încărcăturii minime de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de păşunat, stabilite prin amenajamentul pastoral, începând cu anul de cerere 2015”.
Mai multe detalii puteţi citi în revista Ferma – mai 2014!