Adama
AGRICOVER

MISTREȚII FAC RAVAGII ÎN CULTURI! FERMIERII NU SUNT DESPĂGUBIȚI!

Publicat: 26 martie 2019 - 11:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

NECAZURILE FERMIERILOR! Suprafețe agricole uriașe sunt distruse, în această perioadă, de turmele de mistreți. Fermierii români sunt disperați când văd pagubele imense pe care le fac sălbăticiunile. Mistreții s-au înmulțit foarte mult, iar extragerile din efectiv, făcute în iarnă, mult prea puține, nu au ajutat la nimic. Fermierii nu sunt despăgubiți pentru că Legea vânătorii nu este încă promulgată. Modificările făcute de parlamentari în lege sunt neconstituționale, a stabilit Curtea Constituțională a României.

Trebuiau să suplimenteze numărul de extrageri. Au făcut-o abia acum câteva săptămâni cu un număr de extrageri foarte, foarte mic, două-trei exemplare pe fond. Păi, dar ce ai făcut cu asta?! S-au înmulțit mistreții foarte mult și nu au fost suficiente acele extrageri din iarnă. mistreti-2019-cinci_b

Noi, fermierii, suferim pagube enorme. Și necazul mare este că nici nu avem cui să ne adresăm pentru despăgubiri pentru că Legea vânătorii nu este promulgată și nu poate fi aplicată. Și rămâi doar să te uiți că suprafețe imense sunt distruse în totalitate și nimeni nu ne despăgubește. E o mare problemă! Poate se gândește, totuși, cineva să dea drumul la Legea vânătorii.

Tot vorbim de programe, vorbim de eforturi făcute pentru agricultură, vorbim de mărirea bugetului la agricultură, dar efectul nu se simte, pentru că, pe dea ltă parte, intervin alți factori, cum sunt mistreții, care ne măresc nouă, fermierilor, pagubele, a declarat fermierul Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), pentru AGROINFO.

Agricultorii au investit muncă multă și bani mulți în suprafețele agricole cultivate, iar turmele de mistreți scormonesc pământul, calcă în copite plantele abia răsărite. În urma lor, suprafețele rămân distruse și grav este că fermierii nu pot să beneficieze, la acest moment, de niciun leu despăgubire. Legea vânătorii a fost modificată de parlamentari, iar schimbările din lege se referă chiar la evaluarea pagubelor produse fermierilor de animalele intrate pe terenurile agricole. Legea însă nu este promulgată pentru că este neconstituțională.

Prin Decizia 76 din 30 ianuarie 2019, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate, formulată de președintele României, Klaus Iohannis, și a constatat că Legea privind aprobarea Ordonantei de urgență a Guvernului nr.105/2017 pentru modificarea art.23 alin.(1) lit.c) din Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr.407/2006 este neconstituțională în ansamblul său.

Ce au modificat parlmentarii în Legea vânătorii?

Senatul, prin admiterea a 4 amendamente, a modificat actul normativ mistreti-2019-trei_bmistreti-2019-sase_bși a eliminat posibilitatea proprietarului animalelor de a pășuna pe terenuri agricole în baza unui acord scris al deținătorului de teren pe care se pășunează. Totodata, a modificat art.13 din Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr.407/2006, în sensul că a detaliat procedura de constatare a pagubelor, de evaluare a acestora, precum și de stabilire a răspunderii civile, a instituit un alt moment de la care se calculează termenul de 30 de zile pentru efectuarea plăților, respectiv de la momentul emiterii deciziei de plată, și a introdus un nou alineat la acest articol, ce prevede că modalitatea de acordare a despăgubirilor, precum și obligațiile ce revin gestionarilor fondurilor cinegetice și proprietarilor de culturi agricole, silvice și de animale domestice pentru prevenirea pagubelor se vor adopta prin hotărâre a Guvernului.

De ce este Legea vânătorii neconstituțională?

Decizia Curții Constituționale a fost publicată săptămâna trecută. În această decizie, se arată că amendamentele introduse în lege de Senat se îndepartează în mod substanțial de voința inițiatorului legii și reprezintă modificări majore ale conținutului formei inițiale a inițiativei legislative. Mai mult, ”forma adoptată de Senat conține un articol unic cu 2 puncte, din care cel de-al doilea are 3 subpuncte, în timp ce O.U.G. nr.105/2017 conține un singur articol”. mistreti-2019-sapte_b

Analiza       comparativă a conținutului normativ al actelor adoptate in prima Camera sesizata (Senatul), respectiv in Camera decizionala (Camera Deputatilor) releva urmatoarele diferențe: pe de o parte, prima Camera sesizata (in sedinta plenului Senatului din 14 martie 2018) adopta proiectul de lege privind aprobarea ordonantei de urgenta, prin care sunt aduse modificari Ordonantei de urgenta nr.105/2017, in ceea ce priveste titlul actului normativ si continutul art.13 [modificarea alin.(5) si (6) si introducerea alin.(7)] si art.32 alin.(1) lit.c) din Legea nr.407/2006. Astfel, titlul ordonantei devine 'Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr.407/2006',mistreti-2019-doi_b iar in cuprinsul actului normativ sunt modificate dispoziții referitoare la constatarea pagubelor produse culturilor agricole, silvice și animalelor domestice de către exemplarele din speciile de fauna de interes cinegetic, cuprinse in anexele nr. 1 si 2 la lege, evaluarea acestor pagube, stabilirea răspunderii civile și plățile despăgubirilor către beneficiari [alin.(5) si (6) ale art.13] și este introdus un nou aliniat, alin.(7), în cadrul aceluiași art. 13, referitor la stabilirea prin hotărâre a Guvernului a modalității  de acordare a despăgubirilor, precum și a obligațiilor ce revin gestionarilor fondurilor cinegetice și proprietarilor de culturi agricole, silvice si de animalele domestice pentru prevenirea pagubelor.

De asemenea, art.23 alin.(1) lit.c) este modificat, noul conținut fiind: 'c) pășunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie si 24 aprilie, cu excepția cazurilor în care proprietarul animalelor domestice este proprietar sau deține cu orice titlu terenul agricol'. (…) Curtea constată, astfel, că legea, in redactarea pe care a adoptat-o Camera Deputatilor, se îndepartează în mod substanțial atat de textul adoptat în Senat, cât și de obiectivele urmărite de inițiativa legislativă.

Prin modificările aduse, Camera Deputaților reglementează dispoziții care nu au fost niciodată și în nicio formă puse în dezbaterea Senatului, ca prima Camera sesizată. Se observă că aceste modificări determină diferențe semnificative atât sub aspectul conținutului celor două forme ale actului normativ, cât și sub aspectul configurației acestora. (…)mistreti-2019-patru_b

Având in vedere faptul că adoptarea legii, ca parte a procesului legislativ, vizează votul final exercitat de către Parlament asupra ansamblului legii, iar criteriul material este cel definitoriu pentru a analiza apartenența sau nu a unei reglementări la categoria legilor ordinare sau organice, Curtea apreciază că, dacă procedura de legiferare ar fi respectat principiul bicameralismului, ambele Camere ale Parlamentului ar fi votat legea cu aceeași majoritate, impusă de exigentele art.76 alin.(1) sau (2) din Constituție, în funcție de caracterul conținutului normativ al acesteia. Prin urmare, Curtea reține și încălcarea dispozițiilor art.76 alin.(1) si (2) din Constituție, se arată în Decizia CCR.

Legea vânătorii s-a întors la Parlament și, poate, de data asta le iese bine parlamentarilor. Până atunci, fermierilor nu le rămâne decât să se lupte de unii singuri cu necazurile pe care le provoacă sălbăticiunile.

Vizualizat: 1751 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

21 noiembrie 2024 - 19:55

Dezvoltarea României în plan extern este condiţionată de capacitatea de a exporta produse conforme cu cerinţele internaţionale, iar deschiderea de noi pieţe de desfacere şi creşterea competitivităţii companiilor româneşti sunt printre obiectivele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Alexandru Bociu.

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

21 noiembrie 2024 - 15:11

În ședința Guvernului din 21 noiembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea art. 8 și 13 din HG nr. 150/2024 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de cartof de consum” în anul 2024.

Veste grozavă pentru crescătorii de animale! Se schimbă legea pășunilor!

Veste grozavă pentru crescătorii de animale! Se schimbă legea pășunilor!

21 noiembrie 2024 - 14:37

Crescătorii de animale din România au mereu probleme cu pășunea închiriată de la primării. Se întâmplă adesea ca aceste suprafețe să ajungă la cei care nu dețin animale și nu pot asigura încărcătura minimă de 0,3 UVM/hectar. Legea se schimbă, anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri, 20 noiembrie 2024, cu crescătorii de ovine.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

SC AGROPIG FARM SRL este o fermă zootehnică de creștere a suinelor în suprafata de 3,15 ha cu o capacitate de 3000 capete/ciclu, trei cicluri de îngrășare pe an cu autorizație de Mediu Integrat, Autorizatie Apele Romane, Autorizatie DSV,Autorizatie Pompieri.

Ferma este formată din trei hale de 747 mp/hală, construcție pe structură de beton, acoperite cu tablă, fiecare hală este dotată la capat de grajd cu buncăr de furajare a câte 8 tone fiecare cu instalație de hrănire automată și adăpare.

Podeaua halei este din buc de beton cu fantă de scurgere, bazinul de dejecții amplasat sub hală cu o adâncime de 2,5 m cu un volum de 1750 mc asigurând stocarea dejecției pe 1 an de zile, fiecare hală este imparțită in 22 boxe de cazare.

Halele sunt automatizate pentru mentinerea temperaturii interioare cu ventilatie si deschiderea si inchiderea prelatelor. La capatul halelor se afla camera frigo pentru mortalitati si o camera pentru necropsie.

Silozuri PRIVE de stocare a cerealelor  in numar de 4  bucati cu o capacitate de stocare de 700-800 tone fiecare, dotate cu ventilatie a podelei individual. Retehnologizate in 2018, sistemul de alimentare si golire de la groapa de receptie, fiind dotate cu racleti  cu cupa,acestea marindu-i productivitatea si fiabilitatea. Pe exterior sunt dotate cu scari de urcare, pasarela orizontala si usi de vizitare toate comform normelor de Securitate.

Bucataria furajera compusa din 4 silozuri a cate 28 tone fiecare cu o moara  cu ciocane cu capacitate de 1,8 tone/ora, amestecator orizontal de 1,8 tone, dozator de premix, tablou de comanda care deserveste automatizarea complete pentru fabricarea si descarcarea furajului prin transportor pana la buncarele de la capat de grajd.

Corp administrativ:

Bucătărie

Birou

două dormitoare

filtru sanitar dotat cu două bai pentru personal

Curte betonata pt trafic greu, cantar auto de 60 tone, post trafo propriu.

Imprejmuire si porti care indeplinesc cerintele DSV. CONTACT: Balla Iosif 0760680096 Listă inventar fermă zootehnică - SC CLASIC CHEESE SRL - Sat. Nasal, Com. Taga, nr. 359, județul Cluj SC

CLASIC CHEESE SRL este o fermă mixtă autorizată DSV, MEDIU, APELE ROMANE la zi, detine terenuri arabile in proprietate 132 ha, arenda 140 ha.

Livadă pomicolă: plantație de nuci altoiți soi Pescianski și Chandler 24 Ha aflată în proprietate, schema de plantare 8x6 intensiv, împrejmuită cu gard cu stâlpi de beton și plasă de sârmă, cu bazin subteran pentru irigare de 200 mc cu retea de apa, hidrant, alimentare cu current 380w,cu casuta pentru paza dotata cu curent, apa, cu intrare direct din ferma. Terenul unde este infintata plantatia este concesionat de la ADS. Lac piscicol: 7 ha luciu de apa intabulat cu CF, aflat in vecinatatea terenului detinut in proprietate.

PREZENTAREA FERMIER ZOOTEHNICE În suprafață de 3,3 ha, este compusă din:

4 grajduri construite din caramida si beton dotate cu adapatori automate si fronturi de furajare

1 bazin de apă subteran de 200 mc 2 batale din structură de beton pt depozitarea gunoiului de grajd

1 depozit autorizat de cereale betonat in suprafata de 800 mp

1 sopron metalic pt furaje 4 buc sopron cu structura de lemn pt furaje

1 magazie, anexe si platforme betonate pt depozitare ingrasamant chimic filtru sanitar si birouri, deposit pt materialele fitosanitare in conformitate cu prevederiile legii cameră frigo pentru mortalitati cu acces auto bloc compus din 8 apartamente renovat interior-exterior în 2020 cu tamplarie pvc si incalzire centrala,

fiecare apartament fiind compus din 2 camere, bucatarie, baie.

Vezi utilajele din ferma la finalul articolului https://revista-ferma.ro/se-vand-doua...

CONTACT: Balla Iosif 0760680096


Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii