Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 11 iulie 2016, legea pentru modificarea şi completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. Ca legea să poată fi aplicată, Guvernul trebuie să stabilească în perioada următoare metodologia de desfășurare a acțiunilor privind lanțul scurt de aprovizionare.
Ministerul Agriculturii trebuie să facă o Hotărâre de Guvern. Abia după promulgare se poate discuta despre HG, deci în perioada următoare sigur că trebuie să ne consultăm cu ambele categorii implicate şi abia apoi vom promova o Hotărâre de Guvern. Încercăm să găsim o cale de mijloc, să nu afecteze grav nici producătorii noştri, nici supermarketurile. Nu se pot face schimbări foarte mari, pentru că este legea şi noi trebuie să lucrăm în spiritul legii, a declarat Achim Irimescu pentru Agroinfo.
Noua lege, numită şi "legea produselor româneşti", obligă comercianții persoane juridice să cumpere carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate și de panificație în proporție de cel puțin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanțul scurt de aprovizionare. Excepție fac comercianţii cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro.
Legea defineşte „lanțul scurt de aprovizionare” drept „lanţ de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici angajaţi în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică locală, precum şi relaţii geografice şi sociale strânse între producători, procesatori şi consumatori”. Noua lege mai stabileşte că pe etichetele produselor din carne proaspătă trebuie trecută şi țara de proveniență a cărnii, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentul de carne din România conţinut de acestea.
Reprezentanţii retailerilor au contestat puternic prevederile legii. Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România a încercat chiar să îl convingă pe preşedintele Klaus Iohannis să nu promulge legea, după ce aceasta a trecut de Parlament. Eliminarea taxelor de raft şi reducerea termenelor de plată sunt principalele nemulţumiri ale reprezentanţilor supermarketurilor, care au acuzat că noua formă a legii urmăreşte subminarea activităţii marilor lanţuri comerciale.
Acelea (prevederile din lege - n.red.) nu se pot modifica prin HG. O să facem o analiză, dar am înţeles că nu se poate modifica orice, urmează să vedem ce se poate adapta, a comentat Achim Irimescu.